Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Nije prihvaćen predlog udruženja roditelja da se primanja na porodiljskom obračunavaju na osnovu proseka zarade u prethodnih 12 meseci


Mamama u Srbiji i dalje će se primanja na porodiljskom obračunavati na osnovu proseka zarade u prethodnih 18 meseci. Zahtev udruženja roditelja da se ta granica smanji za šest meseci nije prihvaćen. To znači da će naknada dok brinu o bebi mnogima i dalje iznositi svega nekoliko hiljada dinara.

Predlog izmene zakona koji se odnosi na promene obračuna naknade zarada koji će omogućiti da mame dobiju naknadu u skladu sa brojem meseci u kojima su radile, ne manju od minimalca, ovog puta nije naišao na razumevanje nadležnih.

Prema rečima Jovane Ružičić, iz Centra za mame, ovo je jedna od finansijski najzahtevnijih, ali i najneophodnija promena.

- Samo u prva tri meseca, koja se vode kao porodiljsko, mame neće moći da primaju iznos manji od republičkog minimalca, ali za narednih devet meseci, koji se računaju kao nega deteta iznosi mogu da budu po starom, ispod 32.156 dinara - kaže Ružičić.

Kako navodi Tatjana Macura, predsednica Udruženja "Mame su zakon", neophodno je i izjednačavanje prava preduzetnica sa pravima koje ostvaruju ostale zaposlene mame. Pre svega se misli na mogućnost da mogu na porodiljsko bolovanje sa trećim detetom u trajanju od dve godine, kao i da ovo pravo mogu da prenesu na svog supruga.

- Najverovatnije će mamama koje imaju veća primanja naknada za vreme bolovanja biti vraćena na staro, odnosno umesto dosadašnje tri prosečne plate, od 1. januara 2022. obračunavaće im se pet proseka u Republici - kaže Macura.

- Statistika pokazuje da je 2.200 žena prima više od tri prosečne zarade, ali mnoge su se već ostvarile kao mame ili im to trenutno nije u planu. Ovaj podatak govori da ova izmena nije veliki izdatak za budžet.

Među promenjenim je odredba koja se tiče majki dece sa invaliditetom, a koju je Ustavni sud nedavno proglasio neustavnom.

- Dobro je da će konačno majke dece sa invaliditetom biti obeštećene za period od jula 2018. do danas, pošto su po zakonu, a protivno Ustavu, morale u prethodne tri godine da biraju između svoje zarade i naknade za tuđu negu i pomoć. Sada će im biti isplaćen celokupan iznos naknade koje su se nepravedno po zakonu morale da se odreknu - kaže Macura.

Što se tiče mama poljoprivrednica, koje dobijaju mogućnost za naknadu na porodiljskom, ona naglašava da ih je svega 70 u Srbiji, a među njima je mali broj porodilja i trudnica.

Očekuje se da Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom u najnovijim izmenama "primeti" i majke sa četvoro i više dece. Prema ranijim najavama i na inicijativu nadležnih uvedena je i izmena koja predlaže kaznene mere za pojedince i preduzeća koja su u svom radu pogrešno primenjivala zakon. Primera radi, u vreme vanrednog stanja poslodavci su imali pravo da odlože plaćanje poreza i doprinosa. Tada su oštećene trudnice i porodilje kojima se nekoliko meseci računalo sa nula dinara.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. S., 29.05.2021.
Naslov: Redakcija