Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O NACIONALNOJ BAZI PODATAKA ZA SPREČAVANJE I BORBU PROTIV TERORIZMA: U bazi će se naći sve osobe koje su bile u dodiru sa terorističkim ćelijama, a ne samo oni koji su krivično gonjeni


Za 9. jun zakazana je vanredna sednica Narodne skupštine na kojoj će se raspravljati o Predlogu zakona o nacionalnoj bazi podataka za sprečavanje i borbu protiv terorizma. Dekan Fakulteta za bezbednost Miroslav Bjegović rekao je da će se u nacionalnoj bazi podataka naći sve osobe koje su imale dodira sa terorističkim ćelijama, a ne samo oni koji su krivično gonjeni, što će, kako je rekao, omogućiti bolji uvid nadležnih organa koji će imati pravo i da unose podatke. On je rekao i da Srbija nije na udaru terorista.

Miroslav Bjegović je rekao da je Predlog zakona usklađen sa Nacionalnom strategijom iz 2017. godine koja je predvidela strategijske ciljeve za izradu nacionalne baze za sprečavanje i borbu protiv terorizma.

Naveo je da su ti ciljevi prevencija terorizma, otklanjanje terorističkih pretnji, gonjenje terorista i eventualni odgovor na teroristički napad našeg sistema bezbednosti.

"Treba reći da je 2017. pre izrade Nacionalne strategije formirana radna grupa od strane Vlade, a to je regulisano akcionim planom vezano za poglavlje 24. U sastav te radne grupe ušli su predstavnici Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane, prvenstveno Vojno-obaveštajne i Vojno-bezbednosne agencije, Bezbednosno-informativne agencije, Tužilaštva za organizovani kriminal i Republičkog javnog tužilaštva", istakao je Bjegović.

Bjegović je objasnio da će se u nacionalnoj bazi podataka terorista naći sve osobe koje su imale dodira sa terorističkim ćelijama, a ne samo oni koji su krivično gonjeni, što će, kako je rekao, omogućiti bolji uvid nadležnih organa koji će imati pravo i da unose podatke.

"Znači da će biti evidentirani u našoj nacionalnoj bazi podataka i ono što treba naglasiti da takvu vrstu baze nacionalnih podataka za sprečavanje i borbu protiv terorizma ima mali broj zemalja u Evropi", ukazao je Bjegović.

Dodao je da će takvi pojedinci biti evidentirani u toj bazi podataka, a da će se jedan broj podataka dobiti od UN-a, Evropola i Interpola, kao i da je akcenat na praćenju terorista.

Izvor: Vebsajt RTS, 28.05.2021.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija