Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVE MERE ZA SEKTORE TURIZMA, HOTELIJERSTVA I DRUMSKOG SAOBRAĆAJA: Biće obezbeđeni povoljniji uslovi za kredite, a koji podrazumevaju duži period otplate i grejs period


Ministarstvo finansija saopštilo je da je na poslednjoj sednici Vlade Republike Srbije usvojen regulatorni okvir kojim se, zbog otežanih ekonomskih uslova prouzrokovanih pandemijom COVID-19, pruža dodatna podrška privrednim subjektima čija je pretežna šifra delatnosti iz oblasti turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja.

Ovim privrednim subjektima biće omogućeno dobijanje kredita Fonda za razvoj za tekuću likvidnost i obrtna sredstva pod izmenjenim uslovima, koji podrazumevaju rok otplate do pet godina koji uključuje grejs-period do dve godine, ukupno trajanje kredita do 24 meseca grejsa i do 36 meseci otplate, kamatnu stopu od jedan odsto na godišnjem nivou.

Takođe, krediti se odobravaju i vraćaju u dinarima, a maksimalan iznos kredita za jednog korisnika kredita sa povezanim licima može biti: za preduzetnike i mikro pravna lica do 20.000.000 dinara, za mala pravna lica do 80.000.000 dinara i za srednja pravna lica do 180.000.000 dinara.

Najviši iznos odobrenog kredita može biti do 80 odsto ostvarenih poslovnih prihoda po poslednjem predatom finansijskom izveštaju.

Ministar finansija Siniša Mali podsetio je na to da privredni subjekti iz pomenutih sektora već koriste ekonomske mere koje se odnose na odlaganje poreza i doprinosa na zarade i na isplatu tri minimalne zarade.

Mali je rekao da je ovo dodatna podrška za posebno ugrožene sektore, kojom će oni dobiti veću likvidnost, i samim tim će moći da efikasnije posluju.

Razumevajući prirodu poslovanja u tim sektorima, i u razgovoru sa njima, kako je preneo, došli smo do zaključka da je najvažnije da se produži rok otplate kredita i da imaju duži grejs-period, kako bi imali više vremena da stabilizuju svoje poslovanje.

Cilj je što brže pokretanje privredne aktivnosti, i mislim da smo u tome uspeli, pogotovo što smo već otvorili našu ekonomiju, pre drugih zemalja. Već smo isplatili i prvu minimalnu zaradu, koju su dobili i zaposleni u ovim sektorima, a druga će biti isplaćena već početkom juna, istakao je on.

Ministar privrede Goran Knežević napomenuo je da je teško pouzdano oceniti uticaj koronavirusa na privredu Srbije, ali da je sasvim sigurno da su na najvećem udaru bili turizam, ugostiteljstvo i putnički saobraćaj.

Zato ćemo, kao što smo i obećali, i na ovaj način pomoći predstavnicima tih sektora kako bi održali likvidnost i što brže se vratili u privredne tokove, rekao je on.

Vodili smo računa da maksimalno relaksiramo uslove kako bi, uz našu podršku, u što kraćem roku prevazišli posledice izazvane pandemijom koronavirusa. Ovim smo još jednom pokazali da je Srbija ima stabilnu ekonomiju i da ozbiljnim merama pomaže privredi, poručio je ministar.

Knežević i Mali su zaključili da je Vlada Republike Srbije brzo reagovala u novonastaloj ekonomskoj situaciji i da se pokazalo da privrednici i građani mogu da se oslone na državu u svakom trenutku.

Izvor: Vebsajt Vlade, 28.05.2020.
Naslov: Redakcija