Zastava Bosne i Hercegovine

POSEBAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ZAPOSLENE U USTANOVAMA PREDŠKOLSKOG VASPITANJA I OBRAZOVANJA ČIJI JE OSNIVAČ REPUBLIKA SRBIJA, AUTONOMNA POKRAJINA I JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE: Produžen rok važenja PKU do 13. jula 2020. godine


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i predsednici reprezentativnih sindikata potpisali su Sporazum o produženju roka važenja Posebnog kolektivnog ugovora (PKU) za zaposlene u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja, čiji je osnivač Republika Srbija, Autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave.

Važenje Posebnog kolektivnog ugovora po ovom sporazumu produžava se do 13. jula, a dokument su potpisali predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije Bosiljka Jovanović, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić i predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" Tomislav Živanović.

Šarčević je u razgovoru sa predsednicima reprezentativnih sindikata ukazao na neophodnost nastavka saradnje kako bi se unapredio status delatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, koji čini važan deo jedinstvenog obrazovnog sistema u Srbiji.

On je naglasio da kvalitetno predškolsko vaspitanje i obrazovanje predstavlja temelj za buduće obrazovanje.

Predstavnici sindikata istakli su značaj potpisivanja ovog sporazuma, naročito u okolnostima kada se nastavljaju razgovori sa Ministarstvom oko definisanja teksta novog posebnog kolektivnog ugovora.

Jovanović je ocenila da je veliki posao i pred sindikatima i pred Ministarstvom, i podvukla da je predškolsko vaspitanje i obrazovanje prva i osnovna karika u obrazovanju.

Živanović je podsetio na to da je mnogo toga urađeno u oblasti predškolskog obrazovanja, i izrazio uverenje da će, kada je reč o novom posebnom kolektivnom ugovoru, posao biti realizovan na dobrobit celokupnog predškolskog obrazovanja na teritoriji Srbije.

Prema njegovim rečima, cilj je da pomognemo i rešimo neke praktične stvari kada je reč o zaposlenima u predškolskim ustanovama.

Ilić je navela da je potpisivanje sporazuma veoma značajno i da očekuje da će u naredna dva meseca biti pronađeno najbolje rešenje za zaposlene u predškolskom vaspitanju i obrazovanju.

Izvor: Vebsajt Vlade, 29.05.2020.
Naslov: Redakcija