Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: U Zrenjaninu počelo izdavanje rešenja o postavljanju prinudnih upravnika


U Zrenjaninu je počelo izdavanje rešenja o postavljanju prinudnih upravnika u stambenim zajednicama koje se u zakonskom roku nisu registrovale.

Rok je, istina, davno istekao, ali su inspekcijske službe prvo upozoravale stanare šta im je obaveza, a kada su i ti rokovi istekli, gradska uprava je počela sa postavljanjem prinudnih upravnika.

"Prema nalazima inspekcije, 25 stambenih zajednica nije registrovano i one će ubrzo dobiti prinudne upravnike", kaže Milica Samardžija iz Odeljenja za imovinsko-pravne poslove u Gradskoj upravi.

Prinudni upravnici biće izabrani iz redova licenciranih profesionalnih upravnika iz Zrenjanina. Naknada za prinudne upravnike određena je Odlukom o utvrđivanju minimalne naknade za tekuće i investiciono održavanje zgrada i naknade za rad prinudnog upravnika u stambenim i stambeno- poslovnim zgradama na teritoriji Grada Zrenjanina ("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 7/2018) i u odnosu na broj stanova i poslovnih prostora u stambenoj zajednici, kreće se od 315 do 442 dinara po stanu.

"U svakom trenutku, skupština stanara može da izabere upravnika i time se prinudna uprava završava", objašnjava Samardžija.

U Zrenjaninu je registrovano 415 stambenih zajednica. Iako je u startu bilo više onih koji su upravnike izabrali iz sopstvenih redova, situacija se polako menja u korist profesionalnih. Za jedan broj "običnih" ljudi obaveze koje upravnici imaju po novom Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016) prevelik su zalogaj, a negde i prete da poremete susedske odnose. Zato je već bilo zahteva da se na mesto upravnika iz redova stanara postave profesionalni upravnici.

Inače, u Zrenjaninu, zaključno sa 31.05.2018. godine, ima 17 profesionalnih licenciranih upravnika.

Izvor: Vebsajt 021, 31.05.2018.
Naslov: Redakcija