Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Primena nove maksimalne dozvoljene brzine na auto-putu, od 130 km/h, počeće po postavljanju novih saobraćajnih znakova


Bez obzira na to što je novousvojenom izmenom Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2013 - odluka US, 55/2014, 96/2015 - dr. zakon, 9/2016 - odluka US i 24/2018) dozvoljena brzina na auto-putu 130 kilometara na sat, ako ne želite da platite kaznu, moraćete i dalje da vozite maksimalno 120 km na sat sigurno još mesec i po dana.

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović podsetila je da je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima usvojen 25. maja 2018. godine, ali i da očekuje od "Puteva Srbije" da u najbržem roku zamene sve znakove na auto-putevima, što je uslov da nova pravila počnu da se primenjuju.

A taj posao, kako je izjavio direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak, trebalo bi da bude gotov tek za mesec i po dana.

Tada će, dodao je, biti promenjen i softver za izračunavanje prosečne brzine na auto-putu, što znači da do tada maksimalna dozvoljena brzina iznosi 120 km na sat. To takođe znači da bi za eventualno prekoračenje platili kaznu!

To je i potvrđeno u saobraćajnoj policiji.

- Pošto duž celog auto-puta u Srbiji na svim uključenjima i isključenjima postoji znak za ograničenje 120 na sat, takvo ograničenje će i dalje važiti prilikom merenja trenutne brzine radarom i presretačima sve dok "Putevi Srbije" i Ministarstvo saobraćaja ne promene znake. S druge strane, prilikom merenja srednje brzine, važiće ograničenje od 130 na sat - objašnjavaju u policiji.

Oni dodaju da će ograničenje od 130 na sat biti i za teretna vozila do 3,5 tona.

Kako su rekli, izmenom Zakona jasno je definisano i ko će odgovarati u slučaju prekoračenja srednje brzine.

- Za prekoračenje trenutne i srednje brzine odgovaraće vozač u trenutku merenja, odnosno utvrđenja prekoračenja. To znači da će za prekoračenje srednje brzine sankciju dobiti vozač koji bude za volanom na rampi, gde se utvrđuje da je došlo do prekoračenja brzine - ističu u policiji.

Kako znakove treba zameniti duže cele zemlje, to je obiman posao, i potreban je duži vremenski period. "Putevi Srbije" treba da izrade projekat na osnovu kog će se zamena znakova izvršiti, nakon što ga odobri Ministarstvo saobraćaja.

Najnovijom izmenom Zakona, ipak je predviđena blaža sankcija za vozače koji voze između 70 i 80 na sat u naselju, gde je ograničenje 50 na sat.

- Za to prekoračenje, sankcija je samo novčana i iznosi 10.000 dinara, odnosno 5.000 ukoliko se plati u roku od osam dana. Dakle, nema više uz to četiri negativna poena i zabrana vožnje od najmanje mesec dana. Ta novina je trebalo da bude uvedena izmenama još 3. aprila, ali je pomerena zbog tehničkih razloga - kažu u policiji.

Izvor: Vebsajt Blic, M. Tašković, 31.05.2018.
Naslov: Redakcija