Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O OPŠTEM UPRAVNOM POSTUPKU: Od 1. juna 2017. godine upisivanje u matičnu knjigu umrlih automatski će se prosleđivati sudovima i PIO fondu, tako da država odmah prestaje isplatu penzija. Ovo će se automatski povezivati i sa biračkim spiskom, tako da će svaka promena u matičnim knjigama biti odmah "oslikana" u jedinstvenom biračkom spisku


Puna primena Zakona o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016 - dalje: Zakon) koji predviđa da građani mogu da dobiju dokumenta na "jedan klik" počinje 1. juna 2017. godine. Ovim Zakonom je predviđeno da se upisivanje u matičnu knjigu umrlih automatski prosleđuje sudovima i Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), tako da će država odmah prestati sa isplatama penzija i po tom osnovu neće više imati gubitke.

Prestankom tih isplata i građani će biti pošteđeni problema oko vraćanja penzija sa kamatama, jer mnogi nisu znali da i PIO fond posebno treba da obaveste o nečijoj smrti, pa su nastavljali da primaju penzije.

Punom primenom ovog Zakona, od 1. juna 2017. godine i svaka promena u matičnim knjigama umrlih biće oslikana i u jedinstveni birački spisak građana.

Procenjuje se da će ovim Zakonom godišnje da se uštedi čak 6,7 miliona papira.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je ranije da se poslednjih nekoliko meseci radilo na povezivanju šest osnovnih baza podataka koje imaju 80 odsto podataka građana, kao i na procesu prenosa matičnih knjiga u elektronski oblik, kako bi sve moglo da se poveže.

Kada se povežu dokumenti Matičnih knjiga, MUP-a, Poreske uprave, PIO fonda, Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), Centralnog registra obveznika socijalnog osiguranja, šalterski službenik moći da se uloguje na portal eUprave i kada ukuca ime i prezime, automatski će povlačiti sva dokumente iz baza podataka, što praktično znači da će odmah građanima moći da daje izvod po koji su došli.

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Zakon 29. februara 2016. godine, koji je stupio na snagu 9. marta te godine.

Puna primena je predviđena od 1. juna 2017. godine, osim pojedinih odredaba u vezi sa načelom delotvornosti i ekonomičnosti postupka, dužnosti organa da pribavi podatke po službenoj dužnosti i prekršajnoj odgovornosti službenog lica koje po službenoj dužnosti ne izvrši uvid u podatke o činjenicama neophodnim za odlučivanje o kojima se vodi službena evidencija, ne zatraži ih radi pribavljanja i ne obradi, odnosno koje na zahtev organa koji vodi postupak besplatno ne ustupi podatke o kojima se vodi službena evidencija u propisanom roku, a koje se primenjuju od 8. juna 2016. godine.

Izvor: Vebsajt RTS, 31.05.2017.
Naslov: Redakcija