Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EVROAZIJSKA EKONOMSKA UNIJA POČINJE PREGOVORE SA SRBIJOM O USPOSTAVLJANJU JEDINSTVENOG TRGOVINSKOG REŽIMA


Članice Evroazijske ekonomske unije (EEU) će održati razgovore sa Srbijom o uspostavljanju jedinstvenog trgovinskog režima, izjavio je predsednik Upravnog odbora Evroazijske ekonomske komisije, Tigran Sargsjan.

"Doneta je odluka o početku pregovora sa Republikom Srbijom o uspostavljanju jedinstvenog trgovinskog režima između članica Evroazijske ekonomske unije i ove države", rekao je Sargsjan posle zasedanja Vrhovnog saveta Evroazijske ekonomske unije.

Predsednici iz zemalja Evroazijske unije su, prema rečima ministarke za trgovinu EEU Veronike Nikišine, odlučili da otpočnu pregovore sa Srbijom o kreiranju zajedničke zone slobodne trgovine.

"Posle ishoda naših pregovora, potpisaćemo novi ugovor o kreiranju zone slobodne trgovine između članica EEU i Republike Srbije", izjavila je Nariškina.

Trenutno, tri članice Evroazijske ekonomske unije, Rusija, Kazahstan i Belorusija, imaju sporazume o slobodnoj trgovini sa Srbijom, pri čemu se neke odredbe ovih sporazuma razlikuju.

Dve preostale članice Unije, Jermenija i Kirgistan, imaju povlašćen režim u trgovini robom sa Srbijom.

U Astani, u Kazahstanu održava se sednica Vrhovnog Evroazijskog ekonomskog saveta na kojoj se razmatraju dalje perspektive integracije u okviru te organizacije.

Učesnike Unije, koja objedinjuje više od 180 miliona potrošača, posebno interesuje formiranje zajedničkih tržišta nafte i gasa, kao i saradnja sa drugim zemljama, između ostalog i sa Srbijom.

Savetnik ruskog predsednika Jurij Ušakov ranije je najavio da bi učesnici skupa trebalo da daju "zeleno svetlo" za početak pregovora o uspostavljanju jedinstvenog trgovinskog režima sa Srbijom.

Članice EEU su već potpisale ugovor o slobodnoj trgovini sa Vijetnamom, a tako se, kako je rekao Ušakov, vode slični pregovori sa Izraelom, dok stručnjaci istovremeno rade na pitanju uspostavljanja zona slobodne trgovine sa Indijom, Egiptom i Iranom.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 31.05.2016.
Naslov: Redakcija