Zastava Bosne i Hercegovine

OD 1. JUNA 2015. GODINE JAVNI POZIVI ZA PRODAJU MEDIJA: ROK ZA PRIVATIZACIJU 1. JUL 2015. GODINE


Agencija za privatizaciju objaviće u ponedeljak, 1. juna 2015. godine, javne pozive za prodaju prvih, od ukupno 72 medija u državnom vlasništvu.

Rok za njihovu prodaju je 1. jul, ali iz medija poručuju da će zbog izmena Zakona o privatizaciji ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014 i 46/2015), koje su stupile na snagu 28. maja 2015. godine, taj postupak moći da bude završen tek na jesen.

Izmenama tog zakona biće promenjena i pravila pri proceni vrednosti imovine preduzeća, što, poručuju iz medija, zahteva i dodatne rokove za izmenu dokumentacije.

Ukoliko mediji u državnom vlasništvu ne dobiju nove vlasnike na vreme, privatizacija će biti obustavljena, a besplatne akcije biće ponuđene zaposlenima. Međutim, Vlada Srbije donela je uredbu prema kojoj svi oni koji su već upisali bilo kakve akcije, nemaju pravo i na besplatne akcije u medijima u kojima rade.

Novi vlasnici privatizovanih medija biće u obavezi da zadrže zaposlene i da u periodu od pet godina nakon potpisivanja Ugovora o prodaji kapitala obezbede kontinuitet u proizvodnji medijskih sadržaja od javnog interesa.

Za one medije koji su program emitovali i na jezicima nacionalnih manjina, novi vlasnik će morati da očuva i tu tradiciju. 

Izvor: Vebsajt 021, 29.05.2015.