Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI ZAKON O LOKALNIM SAMOUPRAVAMA I ZAKON KOJIM BI TREBALO DA SE REGULIšE DO KOJEG NIVOA LOKALNE SAMOUPRAVE MOGU DA PROPISUJU ODREđENE NAMETE


Predsedavajući Socijalno-ekonomskom savetu Republike Srbije, Nebojša Atanacković, izjavio je da je problem parafiskalnih nameta i dalje jedan od ključnih problema koji privrednici imaju u poslovanju.

Atanacković je ukazao na to da se ti nameti teško mogu ograničiti jer tu oblast reguliše ne samo Ustav, već i 10 zakona.

On je rekao da je trenutno u pripremi Zakon o lokalnim samoupravama, kao i Zakon kojim bi trebalo da se reguliše do kojeg nivoa lokalne samouprave mogu da propisuju određene namete.

Zakoni bi, kako je najavio, trebalo da budu doneti na jesen, pri čemu će članovi Socijalno-ekonomskog saveta učestvovati u izradi zakonskog rešenja koje priprema Ministarstvo finansija.

Prema njegovim rečima, lokalne samouprave prvo projektuju troškovnu stranu i projekte koji su im neophodni, a zatim na osnovu toga planiraju kako iz prihoda to da zarade, što se mora promeniti.

Atanacković, koji je i predsednik Udruženja poslodavaca Srbije, podsetio je na to da su pojedine lokalne samouprave poslednjih godina podizale svoje namete u procentima koji se mere trocifrenim brojem, dok neke to nisu činile.

Lokalne samouprave, kako je ukazao, imaju ustavno pravo da obezbeđuju svoje prihode, ali se ne može tolerisati situacija da Republika to ni na koji način ne može da kontroliše.

Izvor: Press služba Vlade Srbije, 29.05.2015.