Zastava Bosne i Hercegovine

SAMIT BIZNIS LIDERA REGIONA U PORTOROžU: 1. I 2. JUNA 2015. GODINE


Samit 100 poslovnih lidera jugoistočne Evrope okupiće 1. i 2. juna 2015. godine u Portorožu predsednike država i gradonačelnike glavnih gradova u regionu, kao i najistaknutije preduzetnike i privrednike, koji će razmatrati mogućnosti bolje regionalne saradnje, važnog faktora za stabilnost regiona ali i veći uspeh privreda svake države.

Ovogodišnji Samit 100, u organizaciji Udruženja menadžera Slovenije, okupiće, kao i prethodnih godina, oko 180 najistaknutijih poslovnih lidera jugoistočne Evrope, koji će razgovarati o mogućim zajedničkim projektima u oblasti energetike, finansija, turizma, saobraćaja i infrastrukture, poljoprivrede i informaciono-komunikacionih tehnologija.

Na Samitu 100 iz Srbije je najavljeno učešće ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Kori Udovički, predsednika MK Grupe Miodraga Kostića i Srpske asocijacije menadžera,  Milana Petrovića, generalnog direktora Orion telekoma, Slobodana Đinovića, kao I ministra privrede, Željka Sertića.

Ideje o tome kako unaprediti saradnju u regionu i eleminisati nepotrebne administrativne granice biće predstavljene na plenarnom panelu "Novi dogovor za novo doba" na kojem će govoriti predsednici država u regionu.

Posebna paznja tokom skupa u Portorožu biće posvećena ulozi "pametnih gradova" u regionu, koji mogu postati pokretači održivog rasta, a kako je najavljeno, gradonačelnici prestonica potpisaće deklaraciju o razumevanju kojom će se obavezati na rešenja pametnih gradova i razmenu iskustva i znanja.

Na regionalnom skupu u Portorožu učestvovaće i predstavnici Evropske unije i međunarodnih finansijskih institucija.

Komesar EU za transtport, Violeta Bulc,  govoriće o "pametnom" transportu kao sredstvu za konkurentnu regionalnu ekonomiju, dok će predsednik Evropske investicione banke,  Verner Hojer i generalni direktor EBRD-a za centralnu i istočnu Evropu,  Žan - Mark Peteršmit učestvovati na panelu na kojem će biti reči o 300 milijardi evra vrednom razvojnom projektu koji je predstavila Evropska komisija.

Potpredsednica vlade Kori Udovički obratiće se na plenarnom ministarskom panelu "Kako pretvoriti kreativnost u poslovanju u uspešnu realnost", na kojem će učestvovati i potpredsednik Vlade Makedonije zadužen za ekonomska pitanja,  Vladimir Peševski i ministar ekonomskog razvoja i tehnologije u Vladi Slovenije Zdravko Počivalšek.

Organizatori Samita navode da očekuju da rezultat skupa budu novi zajednički projekti i veća konkurentnost regiona.

Prvi Samit 100 organizovan je 2011. godine u Srbiji, drugi u Crnoj Gori, treći u Hrvatskoj, a svi dosad održani skupovi su za pokrovitelje imali predsednike zemlje domaćina.

Samit 100 biznis lidera inicijativa je koju su 2011. godine pokrenuli Srpska asocijacija menadžera, Hrvatska udruga poslodavaca i Združenje managerjev Slovenije, a ubrzo joj je podršku pružila i Atlas Fondacija iz Crne Gore.

Izvor: Vebsajt Blic, 31.05.2015.