Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

FRILENSERI I VLADA RS BEZ DOGOVORA


Miran Pogačar iz Udruženja radnika na internetu kaže da je sastanak u Vladi Republike Srbije u vezi sa rešavanjem pitanja naplate poreza za frilensere završen bez dogovora i da frilenseri ne odustaju od zahteva da se otpišu potraživanja za sve u prethodnih pet godina.

On je rekao da su o najnovijem predlogu Vlade Srbije predstavnici Udruženja razgovarali sa premijerkom Anom Brnabić, direktorkom Poreske uprave Draganom Marković i predstavnicima Ministarstva finansija.

"Na sastanku smo razgovarali o predlogu Vlade Srbije koji smo dobili. Taj predlog nije ni približno onome što smo zahtevali, a to je da se od oktobra 2020. krene sa naplatom poreza", kaže Pogačar.

Naveo je da Vlada smatra da je njen predlog iskorak, ali da su u Udruženju apsolutno uvereni da to nije nikakvo rešenje problema.

Pogačar je rekao da frilenseri ne odustaju od svog zahteva i najavio protest za 24. april.

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 10.000 frilensera, a njih je Poreska uprava u oktobru prošle godine pozvala da, ako nisu redovno izmirivali svoje zakonske obaveze prema državi, sami obračunaju svoja dugovanja tokom prethodnih pet godina.

Iz Vlade Republike Srbije je posle sastanka saopšteno da je predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala sa predstavnicima frilensera o pitanjima uređenja poreskih obaveza frilensera i predstavila rešenje koje je izradio tim vlade.

Brnabić se odvojeno sastala sa predstavnicima Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije i sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu.

Premijerka Brnabić istakla je da je cilj rešenja koje je izradio tim vlade, pre svega zaštita socijalno najugroženijih kategorija i maksimalno olakšanje obaveza, uz očuvanje poreskog sistema Republike Srbije.

Brnabić je rekla u razgovoru da je, na molbu predsednika Srbije, Vlada oformila tim koji je radio na ovom predlogu rešenja, vodeći se pre svega ciljem da niko ne bude egzistencijalno ugrožen, a da, sa druge strane, zakonske obaveze prema državi budu ispunjene, kao i da pravila za budući period budu potpuno jasna.

Kako je saopšteno, predstavnici Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije rekli su da će se izjasniti o predlogu Vlade u naredna 24 časa, dok su predstavnici Udruženja radnika na internetu ostali pri ranijem stavu da i frilensere koji su zarađivali veće iznose treba retroaktivno osloboditi plaćanja svih poreskih obaveza nastalih pre 14. oktobra 2020. godine.

Kako je saopšteno, model koji je Vlada Srbije ponudila predstavnicima frilensera, podrazumeva nekoliko velikih pogodnosti za rešavanje dugovanja, a pre svega uvođenje neoporezivog iznosa od 219.600 dinara godišnje, prema čemu bi blizu 80 odsto frilensera bilo oslobođeno plaćanja bilo kakvih poreza i doprinosa.

Poreska uprava će, dodaje se, takođe utvrditi iznos obaveze bez obračuna kamate za period pre donošenja rešenja, a poreske obaveze će se moći platiti u periodu od čak 10 godina.

Brnabić je pojasnila da model takođe obuhvata da će svim radnicima na internetu, bez obzira na delatnost, biti priznati normirani troškovi u visini od 43 odsto ostvarenih prihoda (uključujuči i neoporezivi iznos), čime se još dodatno umanjuje utvrđeni iznos obaveze.

Prema predlogu Vlade Srbije, ubuduće, od 1. oktobra ove godine, priznavaće se normirani troškovi u fiksnom iznosu od 18.300 dinara mesečno, na koje se neće plaćati nikakvi porezi i doprinosi, čime će mnogo veći broj ljudi moći da, bez ikakvog opterećenja, ostvari dodatne prihode.

Takođe, prihvaćen je i predlog da se porezi i doprinosi, od 1. oktobra, obračunavaju kvartalno, umesto na mesečnom nivou.

Sastancima u Vladi Republike Srbije prisustvovali su i predstavnici Ministarstva finansija i direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

Izvor: Vebsajt RTV, 30.03.2021.
Naslov: Redakcija