Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KRIVIČNI ZAKONIK: Lice koje, za vreme epidemije, prekrši samoizolaciju biće kažnjeno zatvorom do tri godine. Ista kazna zaprećena je i onima koji kršenjem samoizolacije drugome prenesu bolest. Ukoliko usled prenošenja zarazne bolesti nastupi smrt jednog ili višeg lica, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od dve do 12 godina


Kršenje mere samoizolacije koja je naložena svima koji su potencijalno prenosioci virusa korona, biće oštro sankcionisano, najavili su gotovo svi pravnici, ali i vrh države, a posebno velike kazne - zatvor do 12 godina zaprećen je onima koji prenesu nekome virus i time njegov život dovedu u opasnost.

Krivični zakonik ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014, 94/2016 i 35/2019) je jasan - svako ko prekrši za vreme epidemije samoizolaciju biće kažnjen zatvorom do tri godine. Ista kazna zaprećena je i onima koji kršenjem samoizolacije prenesu drugome bolest. Međutim, šta se dešava sa onima koji prekrše ove mere i prenesu virus nekome čije se zdravlje ozbiljno naruši, ili dođe do smrti?

Prema Krivičnom zakoniku kazne se kreću u rasponu od jedne do 12 godina zatvora. U kojim slučajevima će biti propisano više od decenije zatvora?

Kako objašnjava sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu i portparol suda Bojana Stanković, prema odredbama Krivičnog zakonika propisani su teži oblici krivičnih dela protiv zdravlja ljudi za koje su propisane strože kazne.

- Tako je, između ostalog propisano da ukoliko usled izvršenja krivičnog dela prenošenje zarazne bolesti iz člana 249 Krivičnog zakonika, nastupi smrt jednog ili višeg lica, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od dve do 12 godina - navodi ona.

To potvrđuje i tužilac, predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije Nenad Stefanović.

- Onaj ko ima izrečenu meru samoizolacije i istu prekrši, i pritom zarazi dve ili više osoba od kojih jedna premine biće kažnjen sa 12 godina zatvora - navodi Stefanović.

Sudija Stanković, navodi da su "blaže kazne" propisane za one koji ne postupaju po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

- Prema odredbama Krivičnog zakonika novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine, kazniće se učinilac koji izvrši krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije (član 248 KZ),odnosno ko za vreme epidemije kakve opasne zarazne bolesti ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama kojima se određuju mere za njeno suzbijanje ili sprečavanje. Takođe kaznom zatvora do tri godine kazniće se učinilac koji izvrši krivično delo prenošenje zarazne bolesti (249 KZ) odnosno ko ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama za suzbijanje ili sprečavanje zaraznih bolesti, pa usled toga dođe do prenošenja zarazne bolest - navodi ona i dodaje da je Prvi osnovni sud do sada odredio pritvor prema tri osobe do 30 dana zbog sumnje da će ponoviti delo - prekršiti samoizolaciju ponovo

- Ova lica smeštena su u KPZ Pančevo-izdvojeno odeljenje u Vršcu, a shodno uputstvu Ministarstva pravde od 19. marta 2020. godine.

Prema tri okrivljena određena je blaža mera obezbeđenja prisustva okrivljenog i to mera zabrane napuštanja stana. Protiv ovih lica vode se krivični postupci zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije - navodi ona.

Kako naglašava, Prvim osnovnim sudom u Beogradu je doneta jedna presuda prihvatanjem sporazuma o priznanju krivičnog dela između okrivljenog i javnog tužioca.

- Ovom presudom okrivljeni je osuđen zbog izvršenja krivičnog dela nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije iz člana 248 Krivičnog zakonika, na kaznu zatvora u trajanju od 3 meseca, koja kazna će se izvršiti tako će je okrivljeni izdržavati u prostorijama u kojima stanuje (kućni zatvor) - naglašava ona.

Izvor: Vebsajt Blic, B. Bogosav, 26.03.2020.
Naslov: Redakcija