Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OBAVEZNA REGISTRACIJA VOZILA I TOKOM VANREDNOG STANJA: Produženje registracije obavlja se isključivo na tehničkim pregledima u ovlašćenim servisima. Umesto građana starijih od 65 godina to mogu obaviti njihovi potomci. Neophodno je da podnesu zahtev na tehničkim pregledima uz obavezno prilaganje svoje lične karte, zatim lične karte vlasnika vozila, odnosne osobe starije od 65 godina, i ovlašćenje koje ne mora biti overeno kod notara


Vozačima je stiglo upozorenje - uprkos aktuelnoj situaciji oni imaju obavezu da registruju ili da produže registraciju vozila. Kako su šalteri javnih službi zatvoreni, Ministarstvo unutrašnjih poslova poručuje da registraciju mogu da obave na tehničkim pregledima u ovlašćenim servisima. Iako iz MUP-a poručuju da ukoliko im je potreban novi dokument, treba da se jave Upravi za upravne poslove, stručnjaci kažu da postoji čitav niz dilema za one građane koji su kupili nova vozila u salonima, polovna na auto placevima ili od drugog fizičkog lica.

Vanredno stanje ne odlaže obavezu da vozači registruju automobile. Iako šalteri javnih službi ne rade, svi vozači kojima ističe registracija u obavezi su da je produže. Ministarstvo unutrašnjih poslova poručuje da građani produženje registracije svojih vozila u narednom periodu mogu da obave – isključivo - na tehničkim pregledima u ovlašćenim servisima. Iz Auto-moto Saveza Srbije podsećaju da su ovlašćeni da izdaju registracione nalepnice.

"AMSS u okviru svog sistema raspolaže tehničkim pregledima koji su ovlašćeni da izdaju registracione nalepnice, te će se registracija, kako putničkih, tako i teretnih vozila obavljati uobičajenom procedurom. Neophodno je samo da vozilo bude tehnički ispravno i na licu mesta moći će da se izda registraciona nalepnica", navode iz ove organizacije.

A pitanje je – kako bi trebalo da postupaju vozači stariji od 65 godina, budući da u vreme epidemije koronavirusa spadaju u rizičnu kategoriju stanovništva i da im je zabranjeno kretanje? Iz Asocijacije tehničkih pregleda kažu da je predviđeno da se vozila osoba starijih od 65 godina registruju na osnovu ovlašćenja koje bi trebalo da overi notar.

"Šalteri MUP-a za produženje registracije ne rade, produženje registracije možemo da vršimo na linijama tehničkog pregleda naših članica. Imamo par noviteta iz MUP-a a to je da je sada moguće raditi registraciju taxi vozila i vozila auto škola preko portala e-uprave, zakazuje se i uplaćuje taksa koja je navedena na portalu. Kada je reč o ljudima od 65 ili više godina, njima je zaranjen izlazak iz stanova, tako da je jedini pravno isprani način da pozovu notara, da notar dođe na stan, da daju ovlašćenje bilo kom članu svoje porodice koji je mlađi od 65 godina i on može da produži registraciju bez problema", objašnjava Vladimir Marinković, iz Asocijacije tehničkih pregleda.

Za sve one vozače koji su kupili automobil u salonu, na auto-placu ili od drugog fizičkog lica, te im je potrebno izdavanje novog dokumenta, MUP savetuje da se obrate Upravi za upravne poslove i to na e-mail adresu koju mogu pronaći na sajtu Ministarstva. Ipak, Branislav Grković sa sajta "Polovni automobili" kaže da su građani zbunjeni i da imaju nedoumice šta tačno treba da rade u aktuelnoj situaciji.

"Kada se automobil kupi na auto placu ili u salonu, potrebno je svu dokumentaciju poštom (elektronskom) poslati MUP-u, mi za sada nemamo informaciju koliko se čeka, ali neke informacije sa terena koje smo dobili od korisnika su da je njima rečeno da sve traje od sedam do deset dana. Druga situacija je kada kupujete auto od fizičkog lica - tu je malo komplikovanija situacija, jer notari trenutno obrađuju samo hitne slučajeve, ali se svakako treba javiti notarima ako se ukaže neki slobodan termin ili da pošalju jasno obrazloženje zašto im je hitno potrebna overa kupoprodajnog ugovora. Tu je još jedan problem što ni Poreske uprave ne rade, tako da je nemoguće platiti porez na prenos apsolutnih prava, odnosno porez nad vlasništvom automobila. Zato bi bio savet da se ugovor sklopi u prisustvu advokata i da se definišu obaveze i kupca i prodavca nakon ovog vanrednog stanja", ističe Branislav Grković, sa portala "Polovni automobili".

Podsetimo, sva lična dokumenta – lična karta, pasoš, vozačka i saobraćajna dozvola i oružani list kojima je istekao rok važenja, smatraće se važećim sve dok je na snazi odluka o proglašenju vanrednog stanja.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saopštio je da tokom vanrednog stanja produženje registracije vozila na tehničkim pregledima umesto građana starijih od 65 godina mogu obaviti njihovi potomci.

Kako je objasnio, neophodno je da oni podnesu zahtev na tehničkim pregledima uz obavezno prilaganje svoje lične karte, zatim lične karte vlasnika vozila, odnosne osobe starije od 65 godina, i ovlašćenje koje ne mora biti overeno kod notara.

Ministarstvo je ponovilo da se produženje registracije trenutno obavlja isključivo na tehničkim pregledima u ovlašćenim servisima.

Izvor: Vebsajt N1, Maja Đurić, 27.03.2020.
Naslov: Redakcija