Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EVROPSKA UREDBA O AUTORSKIM PRAVIMA NA INTERNETU: Na društvenim mrežama biće zabranjeno objavljivanje tuđih fotografija, snimaka, grafike, tekstove


Kada u praksi zaživi Direktiva o zaštiti autorskih prava, koju je usvojio Evropski parlament, niko više neće smeti na društvenim mrežama da postavlja tuđe fotografije, grafička rešenja, pa ni svoje video-klipove na kojima peva nečiju pesmu.

- S jedne strane, ideja je bila da se birokratski uredi oblast autorskih prava na internetu, ali nisam siguran da je to baš pravi način. Nemoguće je kontrolisati sve što postoji na internetu. Nepoznanica je i koliko će se to strogo kažnjavati. I prema dosadašnjim zakonima bilo je kažnjivo kršenje autorskih prava, ali će sada najveći problem imati vlasnici društvenih mreža jer oni sad moraju naći načina da to isprate. Videćemo u narednih pola godine kako će se iskristalisati stvari - objašnjava Vuk Ninić, predavač na IT akademiji, i dodaje:

- Pretpostavljam da će naše zakonodavstvo pratiti zakone EU. Biće zabranjeno upotreba svake grafike, video-zapisa, audio-zapisa, svakog teksta. Neće moći da se kopira tuđi post na Tviteru ili Fejsbuku i da se postavi kao svoj. Zasad ne postoje sistemi na vebu koji to prate.

On dodaje da se, s druge strane, ograničava sloboda na internetu, jer postoji i poštena upotreba kada se nešto koristi kao primer.

Direktor Zavoda za intelektualnu svojinu Vladimir Marić objasnio je da svaki vid umnožavanja dela na internetu bez dozvole autora predstavlja povredu njegovog prava.

- Naši građani treba da budu svesni da su filmovi, knjige, muzika, fotografije, novinski članci itd. proizvod nečijeg intelektualnog rada i da svako ko je uložio određeni stvaralački trud mora da bude zaštićen. Kao što nigde na svetu nema besplatnog ručka, tako ne sme da ga bude ni u intelektualnoj svojini. Kao što je nedozvoljeno kopirati udžbenik u kopirnici bez dozvole autora, tako je nedozvoljeno deliti ga, odnosno šerovati ga - ističe Marić i dodaje da onaj ko želi da umnoži nečije delo za to mora da traži i dobije dozvolu autora.

 ČINJENICE:

 Šta neće moći da se radi na društvenim mrežama:

 - korišćenje tuđih fotografija bez dozvole

 - upotreba tuđih crteža bez dozvole

 - korišćenje tuđih grafičkih rešenja

 - korišćenje tuđih audio i video zapisa

 - kopiranje i postavljanje tuđih postova kao svojih

 - pravljenje i deljenje popularnih gifova od tuđih fotografija i crteža

 - pravljenje i deljenje internet mimova (duhovitih komentara napisanih na popularnim slikama)

 - navođenje delova iz knjiga

Izvor: Vebsajt Kurir, Slavica Tomčić, Jelena Pronić, 28.03.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija