Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVO MEDIJA DA KOMENTARIŠU SUDSKE POSTUPKE


Mediji imaju pravo da komentarišu sudske postupke na objektivan način, koji ne otežava vođenje postupka, ocenila je sudija Vrhovnog kasacionog suda Katarina Manojlović Andrić.

Manojlović Andrić je u Beogradu, na konferenciji o odnosu suda i medija, istakla da je sloboda medija višeslojna i da se ne sme ugroziti pravo na pravično suđenje i privatnost, kao i prava deteta.

Pojedini tabloidni listovi iznose informacije iz istraga sa iskazima osumnjičenih i citatima iz izjava svedoka, konstatovala je Manojlović Andrić i ukazala da se time može dovesti u pitanje presuda, ugled i autoritet suda.

Ona je istakla da pravosudni organi ne mogu da diktiraju tehniku i način rada novinara, ali da postoji Zakon o javnom informisanju i medijima ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014, 58/2015 i 12/2016 - autentično tumačenje) i evropska sudska praksa.

Posebno je važno zaštititi identitet maloletnika u sudskim postupcima, savetovala je Manojlović Andrić i dodala da mediji to i čine, ali da se povremeno iz posrednih informacija u tekstovima može utvrditi identitet deteta.

Izvor: Vebsajt RTV, 27.03.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija