Zastava Bosne i Hercegovine

PRODUŽITI ROK ZA AKREDITOVANJE VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA


Član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje (NSVO) prof. dr Miodrag Popović zatražio je da se rok za prijem zahteva za novi ciklus akreditacije fakulteta produži do 30. juna, jer nisu pripremljeni elektronski formulari potrebni za ovaj postupak. Rok je, inače, već jednom produžen, pa fakulteti koji ulaze u novi ciklus akreditacija dokumentaciju umesto do 30. marta mogu da predaju do 30. aprila.

- Novi ciklus prijavljivanja fakulteta za akreditaciju ne ide tempom kojim bi trebalo da ide. Ustanove ne mogu da pripreme sve materijale, zato što nije pripremljen elektronski formular za akreditaciju za čije popunjavanje je potrebno do 20 dana - rekao je Popović na sednici NSVO. - Predložio bih da NSVO sugeriše Nacionalnom akreditacionom telu da ubrza postupak pravljenja formulara i da produži rok za još dva meseca, do 30. juna, za predaju dokumentacije. Do 30. aprila niko se neće prijaviti ili ako se prijavi, neće imati potrebnu dokumentaciju.

U NAT su rekli da je postojeći elektronski formular zastareo, jer su menjana pravila akreditacije, te da će novi biti završen u naredna dva meseca.

- I mi smo saglasni da rok treba produžiti - kažu u NAT. - Najvažnije je da se proces akreditacije nikako neće odraziti na studente. Ako se i desi da nekom fakultetu istekne akreditacija, dobiće dokument koji će važiti sve dok se ne reakredituje.

Inače, dokumentacija nije jedini problem u procesu dobijanja ili obnavljanja akreditacije, već i visoke cene koje obrazovne ustanove treba da plate da bi dobile licencu. Te cene odredio je nedavno NAT, čemu su se usprotivili univerziteti i fakulteti.

- Razgovaraćemo oko pomoći Ministarstva i države fakultetima koji budu imali problem. Ministarstvo je pokazalo razumevanje i nijedan fakultet neće trpeti. Cena je povećana najviše zbog recenzenata, do sada su bila dva, a sada ih je pet, i to jedan strani - kažu u NAT. - Pojedini fakulteti predstavili su nerealno visoke troškove, jer su u njih uračunali i cenu obezbeđivanja kvaliteta rada.

Objašnjavaju i da će fakulteti taj trošak imati tek nakon četiri godine od reakreditacije.

Ministar prosvete Mladen Šarčević poručio je da je država spremna da finansijski pomogne fakultetima koji nemaju novca, a da "bogati" treba sami da plate. U međuvremenu su počeli pregovori između ministra Šarčevića, rektorke Ivanke Popović i predstavnika NAT o načinu na koji će problem visokih cena akreditacije biti rešen.

Izvor: Vebsajt Novosti, Lj. Begenišić, 27.03.2019.
Naslov: Redakcija