Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O KONTROLI PRELASKA ADMINISTRATIVNE LINIJE PREMA AUTONOMNOJ POKRAJINI KOSOVO I METOHIJA: USTAVNI SUD SRBIJE UTVRDIO JE DA UREDBA NIJE U SAGLASNOSTI SA USTAVOM RS


Ustavni sud Srbije utvrdio je da Uredba o kontroli prelaska administrativne linije prema Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija ("Sl. glasnik RS", br. 98/2011) nije u saglasnosti sa Ustavom, objavljeno je na sajtu tog suda.

U toj se informaciji, međutim, navodi i da je Ustavni sud na sednici 26. marta "odbacio zahtev za obustavu izvršenja pojedinačnih akata i radnji preduzetih na osnovu navedene Uredbe".

Pomenutom Uredbom Vlade Srbije iz 2011. godine propisani su uslovi za prelazak preko administrativne linije prema AP KIM, zatim kretanje i boravak na administrativnoj liniji, kao i mere koje se mogu preduzeti protiv lica koja postupaju suprotno njenim odredbama.

Na istoj sednici Ustavni sud je odbacio inicijativu za pokretanje postupka ocene ustavnosti Odluke o prihvatanju Izveštaja o dosadašnjem procesu političkog i tehničkog dijaloga sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini uz posredovanje Evropske unije, ukljucujuci proces implementacije postignutih dogovora, kao i za ocenu ustavnosti Zaključka Vlade od 22. aprila 2013. godine, kojim je ona prihvatila prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa.

Izvor: Tanjug, 31.03.2015.