Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVI PRAVILNIK ZA STAVLJANJE LEKOVA NA POZITIVNU LISTU


Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) uputio je Ministarstvu zdravlja na usvajanje novi Pravilnik za stavljanje lekova na pozitivnu listu, koji će omogućiti nižu cenu medikamenata sa liste A1, saopštio je danas RFZO.

Kako se navodi, u pitanju je lista na kojoj pojedini lekovi, zbog svoje cene, zahtevaju visoko novčano učešće građana prilikom podizanja propisanog leka na recept.

Na listi A1 nalaze se, između ostalog, antidijabetici, lekovi za bolesti kardiovaskularnog sistema, diuretici, ginekološki lekovi, antidepresivi i drugi.

  • Učešće za pojedine lekove u ovom trenutku iznosi i do 90 odsto maloprodajne cene, a novi Pravilnik predviđa da se zahvaljujući uštedama cena, pa samim tim i novčano učešće pacijenta, bitno umanji, ističu u Fondu.

Takođe, ostvarene uštede na listama lekova A, A1 i B će preusmeravanjem sredstava omogućiti građanima lečenje novim savremenim terapijama, odnosno inovativnim lekovima, dodaje se.

U RFZO navode da se u Srbiji po glavi stanovnika za lekove izdvaja najmanje u Evropi - svega 60 evra, i da će predloženi pravilnik omogućiti da građani "za istu sumu novca dobiju kvalitetnije lečenje uz očuvanje finansijske održivosti sistema".

Novi Pravilnik je izrađen po ugledu na svetsku praksu, a RFZO će biti otvoren pod jednakim uslovima prema svim učesnicima na tržištu lekova, ističe se u saopštenju Fonda.

Izvor: Tanjug