Zastava Bosne i Hercegovine

APR: Rezultati istraživanja o mogućnostima unapređenja sistema CEOP za izdavanje e-Građevinskih dozvola


U cilju analize efikasnosti postupka obrade zahteva u objedinjenoj proceduri za izdavanje e-građevinskih dozvola i mapiranja prostora za moguća unapređenja, NALED je, u saradnji sa Agencijom za privredne registre (APR), u periodu od septembra 2022. do februara 2023. godine, sproveo istraživanje metodom onlajn ankete. Istraživanjem su obuhvaćeni podnosioci zahteva, obrađivači (nadležni državni organi) i imaoci javnih ovlašćenja (izdavaoci uslova za projektovanje i priključenje). Postupak izdavanja dozvola sprovodi se uz pomoć softvera Centralne evidencije objedinjenih procedura (CEOP) koji se koristi za izdavanje dozvola, čije je vođenje u nadležnost APR-a. CEOP je uspostavljen u okviru reforme u oblasti izdavanja građevinskih dozvola, koja je prepoznata kao jedna od najznačajnijih reformi u poslednjih deset godina i zahvaljujući kojoj je Srbija zauzela visoke pozicije na globalnim listama konkurentnosti.

Na sednici Saveza za imovinu i investicije NALED-a, čiji je član Agencija za privredne registre, koja je održana 22.02.2023. godine, predstavljeni su rezultati istraživanja o mogućnostima unapređenja sistema CEOP za izdavanje e-Građevinskih dozvola. Istraživanje pokazuje da 80% podnosilaca zahteva čine punomoćnici i zakonski zastupnici pravnih lica, koje u najvećem broju čine punomoćnici sa licencom odgovornog projektanta (59%) i punomoćnici bez licence (19%), koji zahteve podnose u ime investitora.

Najčešće se pokreću procedure za izdavanje lokacijskih uslova (25%), za izdavanje rešenja za odobrenje izvođenja radova po članu 145. Zakona o planiranju i izgradnji (16%) i za građevinske dozvole (15%), a tri četvrtine podnosilaca zahteva je postupanje organa tokom obrade zahteva ocenilo prosečnom ocenom 4,1 od 5.

Prema istraživanju, čak 80% zaposlenih u nadležnim organima, koji rade na poslovima izdavanja dozvola, istaklo je da su propisani rokovi za izdavanje građevinskih i upotrebnih dozvola suviše kratki. Kao prioritete koji će doprineti unapređenju procesa izdavanja dozvola, osim propisivanja adekvatnih rokova za izdavanje dozvola, naveli su povećanje broja zaposlenih i unapređenje regulatornog okvira.

U vezi sa radom CEOP-a, ispitanici su prosečnom ocenom 4,39 ocenili razumljivost aplikacije tokom obrade zahteva, dok su imaoci javnih ovlašćenja ocenili prosečnom ocenom 4,3 saradnju sa APR-om koji vodi CEOP.

Podnosioci zahteva su istakli tri prioriteta za unapređenje procesa izdavanja građevinskih dozvola: bolje kontrolisanje poštovanja zakonskih rokova, unapređenje brzine funkcionisanja softvera i kreiranje dodatnih funkcionalnosti u aplikativnom sistemu CEOP. Agencija za privredne registre će rezultate ankete i predloge korisnika sistema CEOP uzeti uobzir prilikom budućeg unapređenja softvera Centralne evidencije objedinjenih procedura.

Izvor: Vebsajt APR, 24.02.2023.
Naslov: Redakcija