Zastava Bosne i Hercegovine

FISKALNI SAVET: Za privredni rast neophodni bolji rad institucija i vladavina prava


Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović ocenio je da Srbija ima potencijal da privredni rast sa oko 3,5 odsto podigne na pet i 5,5 odsto godišnje uz bolji rad institucija i vladavinu prava.

Na panelu u okviru završne godišnje konferencije "Ima li društveno-ekonomskog razvoja bez vladavine prava?" Petrović je rekao da je kvalitet institucija važan faktor koji usporava odlazak ljudi iz zemlje pored nivoa razvijenosti kao osnovnog faktora.

Petrović smatra i da se migracije iz zemlje ne bi značajno usporile samo time što bi prosečna plata 2025. godine bila 900 evra, kako se najavljuje, već ukoliko bi se unapredile institucije.

Kaže da je u Hrvatskoj sada prosečna plata 900 evra i da su emigracije ogromne, dok su u Letoniji i Litvaniji sa istom prosečnom platom emigracije minimalne.

"Bitna razlika između Hrvatske i Letonije i Litvanije je upravo kvalitet institucija", rekao je Petrović.

On smatra da Srbija po kvalitetu rada institucija zaostaje u odnosu na neke zemlje centralne i istočne Evrope, kao što su Rumunija i Bugarska.

Naveo je da su nivo investicija, kvalitet institucija i obrazovanje osnovne determinante privrednog rasta u EU, a da je, kako ocenjuje, u Srbiji pored institucija, obrazovanje relativno slabijeg kvaliteta u poređenju sa drugima i da je nizak nivo investicija, pre svega u domaćem privatnom sektoru.

Izvor: Vebsajt Blic, 24.02.2021.
Naslov: Redakcija