Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA RS: Usvojen Zaključak o korišćenju naziva Republika Severna Makedonija, utvrđen Predlog zakona o potvrđivanju Akta o osnivanju Azijske infrastrukturne investicione banke


Vlada Republike Srbije usvojila je Zaključak o korišćenju naziva Republika Severna Makedonija, na osnovu obaveštenja vlade te zemlje svim članicama Ujedinjenih nacija o promeni imena.

S obzirom na to da Republika Srbija ima dobre i razvijene odnose sa ovom susednom zemljom, a da je promena imena sprovedena na pravno validan način, Vlada je konstatovala promenu imena i u budućoj komunikaciji koristiće naziv Republike Severna Makedonija ili skraćeni naziv Severna Makedonija.

Na sednici je usvojen Predlog zakona o potvrđivanju Akta o osnivanju Azijske infrastrukturne investicione banke, koja trenutno ima 93 države članice, među kojima su i zemlje izvan Azijsko-pacifičkog regiona poput Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije, Holandije, Španije i drugih.

Srbiji će učlanjenjem u ovu organizaciju biti omogućen pristup povoljnim kreditnim sredstvima za realizaciju prioritetnih projekata.

Izvor: Vebsajt Vlade, 27.02.2019.
Naslov: Redakcija