Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I RUSKE FEDERACIJE O SOCIJALNOJ SIGURNOSTI: Sporazum stupa na snagu 1. marta 2019. godine i predviđa priznavanje radnog staža građanima koji su deo radnog veka proveli na poslovima u Rusiji


Građani Srbije koji su deo radnog veka proveli na poslovima u Rusiji, moći će od 1. marta 2019. godine da apliciraju da im se uvaži radni staž i na taj način ostvare pravo na penziju, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

To pravo će moći da ostvare na osnovu Sporazuma između Srbije i Rusije o socijalnoj sigurnosti, koji će stupiti na snagu 1. marta 2019. godine.

"Naši građani, ukoliko su radili u prošlom periodu u Rusiji i ako su im tamo bili plaćeni porezi i doprinosi, preko Penzijskog i invalidskog osiguranja popunjavaće jedinstveni upitnik i aplicirati za obračun radnog staža", rekao je Đorđević.

Pre uvažavanja radnog staža građanima, objašnjava ministar, naš PIO fond će podatke iz upitnika proveriti sa PIO-om iz Rusije, a tada će se i znati koliki broj građana će ostvariti to pravo.

"U tom slučaju, njima bi staž bio spojen. Godine staža koje su imali u Srbiji bi bile spojene sa godinama staža iz Rusije, a po osnovu zbira tog radnog staža mogli bi da ispunjavaju u potpunosti uslov da idu u penziju", objasnio je Đorđević.

Prema njegovim rečima, penzije iz Srbije bile bi im uplaćene preko našeg PIO fonda, a deo bi dobili iz Rusije.

Ukazao je da to važi samo za naše građane, a ne i za ruske koji su radili kod nas, s obzirom da je reč o jednosmernom sporazumu koji je, kaže ministar, bio važan da se potpiše s obzirom da je veliki broj naših građana radio u Rusiji osamdesetih godina.

"Takav vid saradnje nemamo sa mnogo zemalja. S obzirom da je sporazum jednosmeran, pokazujemo brigu prema našim građanima da im pomognemo da ostvare njihova prava", podvukao je Đorđević.

Najavio je da će instrukcije o popunjavanju upitnika biti na sajtu PIO fonda i Ministarstva za rad, i pozvao građane koji su radili u Rusiji da se jave.

Sporazum između Rusije i Srbije o socijalnoj sigurnosti potpisan je 19. decembra 2017. godine, a Narodna skupština Republike Srbije donela je 28. juna 2018. godine Zakon o potvrđivanju sporazuma između Republike Srbije i Ruske Federacije o socijalnoj sigurnosti ("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 9/2018).

Izvor: Vebsajt RTV, 25.02.2019.
Naslov: Redakcija