Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O NACIONALNIM PARKOVIMA: Osnovani Saveti korisnika u nacionalnim parkovima "Tara", "Fruška gora" i "Đerdap"


Saveti korisnika, koji će obezbediti bolje upravljanje zaštićenim područjima kroz povezivanje sa lokalnim zajednicama, osnovani su u tri nacionalna parka u Srbiji – "Tara", "Fruška gora" i "Đerdap" uz podršku WWF Adria programa "Zaštićena područja za prirodu i ljude".

Ministarstvo zaštite životne sredine propisalo je osnivanje Saveta korisnika u okviru Zakona o nacionalnim parkovima ("Sl. glasnik RS", br. 84/2015 i 95/2018 - dr. zakon), sa ciljem da se obezbedi održivo upravljanje resursima u najznačajnijim zaštićenim područjima u Srbiji.

"Koliko je potrebno povećati broj i površinu zaštićenih područja, toliko je važno i unaprediti upravljanje u zaštićenim područjima i zaustaviti neodrživo korišćenje prirodnih resursa. Za to je neophodno uspostaviti redovno praćenje i unapređenje stanja biodiverziteta i dobrobiti koje ekosistemi obezbeđuju ljudima. Verujemo da će Saveti korisnika u nacionalnim parkovima tome doprineti", izjavila je pomoćnica ministra sektora za zaštitu prirode i klimatske promene u Ministarstvu zaštite životne sredine Jasmina Jović.

Savete korisnika čine predstavnici lokalnih samouprava, organizacija i udruženja čije se aktivnosti odvijaju na području nacionalnog parka. Oni će od sada učestovati u izradi planova i programa upravljanja nacionalnim parkovima, a prioritet je da se kroz povezivanje upravljača i lokalne zajednice obezbedi bolja zaštita, ali i promocija tog područja.

"Cilj uspostavljanja Saveta korisnika jeste da se usaglase interesi stanovništva, organizacija, institucija i preduzeća iz nacionalnih parkova ili njihove neposredne okoline. Želimo da napravimo model koji će na održiv način povezati stanovništvo i nacionalne parkove, tako da uspešno upravljanje bude svima od koristi. Ako je lokalna zajednica uključena na pravi način, moguće je bolje upravljanje zaštićenim područjima, što doprinosi i boljem očuvanju prirode", istakla je Duška Dimović iz WWF Adria.

Izvor: Vebsajt RTV, 25.02.2019.
Naslov: Redakcija