Zastava Bosne i Hercegovine

USTAV RS: Izmenom Ustava beogradske opštine će postati lokalne samouprave


Promenom Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) gradske opštine ponovo će postati jedinice lokalne samouprave i što će olakšati investiranje, pogotovo u prigradske opštine, izjavio je Gradski menadžer Beograda, Goran Vesić.

"Problem Beograda je to što važećim Ustavom gradske opštine nisu prepoznate kao lokalna samouprava, što je velika greška napravljena donošenjem Ustava koja stvara probleme u razvoju grada", rekao je Vesić u Mladenovcu gde je sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom razgovarao sa privrednicima o problemima i mogućnostima njihovog rešavanja.

Vesić je rekao da saradnja Grada Beograda sa PKS omogućava da se bliže reše određeni problemi na koje mogu da naiđu privrednici, a koji imaju veze sa gradom, a tiču se između ostalog urbanizma i legalizacije.

Grad ćemo novim Statutom podeliti na dve zone, gradsku i prigradsku, i u tom smislu će i gradske i prigradske opštine dobiti više nadležnosti nego što ih imaju sada, s tim što će prigradske biti decentralizovanije nego gradske, rekao je Vesić i dodao da će tako biti olakšano investiranje u privredu.

Vesić je rekao da je Grad Beograd podržao donošenje novog Zakona o privrednim komorama ("Sl. glasnik RS", br. 112/2015) jer svaka interesna grupa u društvu treba da bude organizovana tako da neko štiti njihove interese.

Gradski menadžer je rekao da ranije komore nisu ispunjavale potrebe privrede, tako da je tu bilo sigurno opravdanih primedbi privrednika.

Novi zakon definisao je ulogu privrednih komora, te daje veće mogućnosti da Privredna komora bude aktivni faktor u društvu.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da PKS ima sektor za edukaciju privrednika, te da je prošle godine oko 16.000 privrednika prošlo kroz različite vrste obuka, seminara, edukativnih programa.

U naredna dva meseca organizovaćemo oko 80 seminara, obuka i radionica, naveo je Čadež.

PKS pruža sve potrebne informacije privrednicima koji još ne izvoze, a želeli bi da pronađu kupce u regionu ili Evropi, rekao je Čadež i dodao da PKS postoji da bi rešavala probleme sa kojima se privrednici suočavaju.

Izvor: Vebsajt N1, 27.02.2018.
Naslov: Redakcija