Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OZAKONJENJU OBJEKATA: ZANATLIJE NEćE BITI POSMATRANE KAO KOMERCIJALNI OBJEKTI, VEć KAO PROIZVODNI, TE DA ćE ZA OZAKONJENJE RADNJI DO 100 KVADRATNIH METARA PLAćATI TAKSU OD 5.000 DINARA, A NE 250.000 DINARA, KOLIKO INAčE PLAćAJU KOMERCIJALNI OBJEKTI


Zanatlije i preduzetnici koji žive od svojih usluga plaćaće taksu od 5.000 dinara za ozakonjenje radnji do 100 kvadrata, umesto dosadašnjih 250.000, koliko inače plaćaju komercijalni objekti za istu veličinu, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Zakon o ozakonjenju objekata ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015 - dalje: Zakon) "živi" i tokom analize primene Zakona pokazalo se da postoji problem koji pogađa posebno male privrednike, a koji može da se popravi., navela je ministarka.

Mihajlović je ukazala da zanatlije neće biti posmatrane kao komercijalni objekti, već kao proizvodni, te da će za ozakonjenje radnji do 100 kvadratnih metara platiti taksu od 5.000 dinara, a ne 250.000 dinara, kako to Zakon predviđa.

Nove pogodnosti Zakona, počeće sa primenom narednih dana.

Manje takse za radnje do 100 kvadrata platiće: krojači, oštrači, bravari, kolari, opančari, potkivači, vunovlačari, cvećari, popravljači muzičkih instrumenata, tapetari, duboresci, oni koji se bave domaćom radinošću i starim zanatima... Zatim frizeri, časovničari, optičari, kamenoresci, zlatari, plastičari, automehaničari, električari, vodoinstalateri, poslastičari...

"Ovo je i poziv svima njima da ozakone svoje objekte", poručila je Mihajlović.

Izvor: Vebsajt Tanjug i Blic, 29.02.2016.
Naslov: Redakcija