Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: ZAKON JE OJAčAO KONKURENCIJU, SKRATIO ROKOVE, UBRZAO PROCES JAVNE NABAVKE. PROBLEMA IMA U ORGANIZACIJI, ALI I U ODABIRU NAJBOLJE CENE


Od 2002. do 2012. godine doneta su tri zakona o javnim nabavkama. Poslednji Zakon o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 124/2012, 14/2015 i 68/2015 - dalje: Zakon) je, drugi put, izmenjen 31. jula 2015. godine. Izmene su dale željene efekte ojačale konkurenciju, skratile rokove, ubrzale procese. Problema ipak ima – najviše u organizaciji, ali i u odabiru najbolje cene.

Iako je grad Beograd zbog uvođenja centralizovanih javnih nabavki prošle godine uštedeo preko dva miliona evra, bilo je i problema. Deljenje obroka u narodnim kuhinjama na kratko je obustavljeno zbog neuspešnog tendera. Zato je grad umesto hrane delio novac.

Sandra Damčević iz Službe za centralizovane javne nabavke i kontrolu kaže da je postupak pokrenut na vreme, a da su rokovi takvi kakvi su po Zakonu, a u toku je stručna ocena.

"Nama je najniža cena bila najbolji kriterijum prošle godine, pretpostavljam da će biti i ove godine, jer je teško uklopiti potrebe svih naručilaca Grada Beograda", ističe Damčevićeva.

To je, zbog ograničenih sredstava, glavni kriterijum i u Kliničkom centru Srbije. Prepreka, kažu, ima, ali ih rešavaju u hodu. Međutim, upozoravaju da odluka ne zavisi samo od njih.

Milika Ašanin iz Kliničkog centra Srbije kaže da se dešava da nabavke kasne i ističe da Komisija za zaštitu prava mora da vodi računa da svoje odluke donese u propisanom roku.

Inače, kako ističe Ašanin, ima situacija zloupotrebe od strane ponuđača kada oni iz ličnih interesa daju zahteve i žalbe i to značajno otežava i usporava donošenje same odluke.

Najniža cena nije uvek i najbolje rešenje, podsećaju iz Uprave za javne nabavke. Prilikom odabira ponuđača važno je usaglasiti i novac i kvalitet.

"Nekada na početku platite manje, kroz period eksploatacije tog proizvoda, troškove održavanja, troškove potrošnog materijala tog proizvoda dođete do toga da onaj proizvod koji je početno bio jeftiniji na kraju se ispostavi da je značajno skuplji", rekla je Danijela Bojović iz Uprave za javne nabavke.

Pored cene i kvaliteta ključna je i organizacija u ustanovi koja raspsiuje javnu nabavku. Ukoliko su određeni proizvodi i usluge potrebni u junu kasno je da se sa postupkom krene u maju, s obzirom na to da je prosek trajanja javne nabavke sada oko 52 dana.

Uprkos preovlađujućem utisku, statistika pokazuje da od ukupnog broja, samo jedan procenat javnih nabavki bude poništen.

Izvor: Vebsajt RTS, Milica Pujkilović, 28.02.2016.
Naslov: Redakcija