Zastava Bosne i Hercegovine

REFORMA PRAVOSUĐA: Radi se na unapređenju normativnog okvira za nezavistan rad sudstva


Ministarka pravde Maja Popović sastala se sa delegacijom Svetske banke, koju je predvodio regionalni direktor Svetske banke za Evropu i Srednju Aziju Asad Alam i tom prilikom istakla da Srbija kontinuirano radi na unapređenju normativnog okvira za nezavistan rad sudstva i veću samostalnost javnog tužilaštva.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva pravde, Popović je naglasila da je glavni cilj predstojećih aktivnosti na polju reforme pravosuđa postizanje maksimizacije praktičnog domašaja novih zakona.

U okviru svojih nadležnosti, kako je naglasila Popović, Ministarstvo pravde će nastaviti da podržava Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaštva u sprovođenju novog normativnog okvira.

Ministarka je zahvalila predstavnicima Svetske banke na višegodišnjoj kontinuiranoj podršci sektoru pravosuđa i izjavila da je Ministarstvo pravde spremno za nastavak uspešne saradnje, posebno imajući u vidu važnost daljeg jačanja pravosudnog sistema kroz primenu novih IKT rešenja, koja treba dodatno da olakšaju rad sudova i unaprede efikasnost pravosudnog sistema.

Predstavnici Svetske banke zahvalili su na dosadašnjoj saradnji sa Ministarstvom pravde i izrazili očekivanje da će se ona nastaviti i u narednom periodu.

Sastanku su prisustvovali šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara, menadžer prakse dobrog upravljanja Fabian Zajderer, viši specijalista za javni sektor Srđan Svirčev, specijalista za javni sektor Zoran Skopljak, kao i pomoćnici ministarke pravde Branislav Stojanović i Jelena Deretić.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt RTV, 29.01.2024.
Naslov: Redakcija