Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O SPREČAVANJU NASILJA U PORODICI: Za sedam meseci primene Zakona izrečeno 13.808 hitnih mera udaljenja nasilnika iz stana i zabrane kontaktiranja žrtve


Policija je u prvih sedam meseci primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016 - dalje: Zakon), izrekla 13.808 hitnih mera udaljenja nasilnika iz stana i zabrane kontaktiranja žrtve, izjavila je pomoćnica ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za ljudske resurse Katarina Tomašević.

Tomaševićeva je precizirala da je od juna do decembra 2017. godine izrečeno 4.469 mera privremenog udaljenja učinioca iz stana i 9.339 mera privremene zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu i prilazi joj.

"Samo u prvih 15 dana 2018. godine, policijski službenici izrekli su 1.277 hitnih mera, od čega su 426 privremenog udaljenja učinioca iz stana i 851 zabrana kontaktiranja i prilaženja žrtvi" dodala je Tomaševićeva.

Ona je iznela i podatak da je za sedam meseci primene Zakona prijavljeno 3.840 krivičnih dela nasilja u porodici, dok je u istom periodu 2016. evidentirano 3.436 prijava.

Tomaševićeva je ocenila da ovakva statistika pokazuje da su se žrtve osnažile da nasilnike prijave i poručila da žrtve treba da znaju da imaju podršku Ministarstva unutrašnjih poslova i društva u celini.

Prema njenom mišljenju jedna od osnovnih vrednosti ovog Zakona je stavljanje žrtve u fokus.

"Godinama unazad veliki broj žrtava koje su prijavljivale nasilje u zadnjem momentu odustajale su od prijave, zbog nemogućnosti da odu iz stana, napuste decu ili nedovoljnih finansijskih sredstava. Zakon je izmeštanjem nasilnika i privremenim merama poslao jasnu poruku da nasilje neće biti tolerisano i da žrtva ima podršku društva", zaključila je Tomaševićeva.

Izvor: Vebsajt Blic, 30.01.2018.
Naslov: Redakcija