Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

APR: Od 31. januara 2017. godine omogućeno elektronsko plaćanje obrade finansijskih izveštaja. E-plaćanje će moći da se obavi bilo kojom platnom karticom, a planirano je da se kasnije uključi i POS terminal u prostorijama APR-a. Provizija za uslugu elektronskog plaćanja platnom karticom je 50 dinara na naknade do 2.500 dinara, a dva odsto na iznose veće od 2.500 dinara


Naknadu za uslugu obrade i objavljivanja elektronskih finansijskih izveštaja Agenciji za privredne registre (APR) privrednici od 31. januara 2017. godine mogu da plate preko interneta, platnom karticom e-commerce, saopšteno je iz APR-a.

E-plaćanje će, prema rečima direktora APR-a Zvonka Obradovića, moći da se obavi bilo kojom platnom karticom (Mastercard/Maestro i Visa/Visa electron), a planirano je da se kasnije uključi i POS terminal u prostorijama APR-a.

Uslugu elektronskog plaćanja platnim karticama pružaće Komercijalna banka koja je izabrana javnom nabavkom, na osnovu najniže provizije i najkraćeg vremena transakcije - od jednog dana.

"Provizija za uslugu elektronskog plaćanja platnom karticom je 50 dinara na naknade do 2.500 dinara, a dva odsto na iznose veće od 2.500 dinara", rekao je Obradović.

Do 31. januara 2017. godine naknade su se plaćale elektronskim bankarstvom, ali je postojao problem povezivanja elektronski podnetih izveštaja sa dokazom o uplaćenoj naknadi.

Obradović je istakao da su sada automatski povezane naknade sa konkretnim finansijskim izveštajem koji je poslat na obradu.

On je dodao i da su otklonjene poteškoće kod korišćenja elektronskog potpisa i da je sadašnja aplikacija rađena po najnovijim standardima pa se mogu primati dokumenta iz inostranstava, iz zemalja koje su uvele takav potpis.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić istakla je da je APR primer koji treba da sledi i Vlada Republike Srbije u uvođenju elektronske uprave.

"Da bi država uvela potpunu elektronsku upravu potrebno je da pre toga uradimo dva elektronska registra - registar građana i registar adresnih podataka", rekla je Brnabić.

Dodala je da Vlada sukcesivno uvodi elektronsko plaćanje, a traži rešenja i da se usluge državne uprave plaćaju platnim karticama.

Prošle godine APR je primila 157.000 elektronskih finansijskih izveštaja za 2015. godinu i svi obveznici su pribavili kvalifikovane elektronske potpise.

Izvor: Vebsajt RTV, 31.01.2017.
Naslov: Redakcija