Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD IZLOŽENOSTI DUVANSKOM DIMU: Pušenje je zabranjeno u svakom zatvorenom radnom i javnom prostoru, pod uslovima propisanim ovim Zakonom, mada se ova zabrana sve manje poštuje. U procesu evrointegracija uslov za otvaranje Poglavlja 28 je usvajanje novog, rigoroznijeg, Zakona


Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu ("Sl. glasnik RS", br. 30/2010 - dalje: Zakon) usvojen je 2010. godine i njime je zabranjeno pušenje na radnim i javnim mestima i u javnom prevozu, dok je u delovima ugostiteljskih objekata pušenje i dalje dozvoljeno.

Kako vreme od njegovog usvajanja odmiče, ovaj Zakon se sve manje poštuje. O tome govore rezultati Istraživanja o efektima i stavovima u vezi sa Zakonom.

U skoro polovini domaćinstava, pušenje je dozvoljeno, a pušač u porodici izlazi na terasu ili u dvorište da zapali cigaretu samo u 10 odsto slučajeva. Oko 65 odsto punoletnih građana Srbije, pušača i nepušača, izloženi su duvanskom dimu u svojoj kući, a čak 75 procenata u kući prijatelja ili rođaka – samo su neki od zaključaka pomenutog istraživanja. Uprkos zabrani pušenja, svaki peti odrasli građanin Srbije izložen je duvanskom dimu na radnom mestu, dok pet odsto nepušača duvanski dim oko sebe rasteruje u školi ili vrtiću.

Primarijus dr Petar Borović, naš najuporniji i najdosledniji borac za smanjenje pušenja u Srbiji, kaže da je glavni razlog za povratak cigareta u skoro svaki prostor to što nije bilo dovoljno podsećanja na Zakon, kao i činjenica da inspektori nisu često i u dovoljnom broju pisali kazne prekršiocima.

Glavni razlog što pušenje nije smanjeno jeste pogrešno uverenje pušača da ih zapaljena cigareta smiruje, umesto da budu svesni da je reč o jakoj drogi. Takođe, cigarete se u Srbiji reklamiraju i javno i prikriveno: na kioscima i u tržnim centrima potrošače presreću devojke koje ih ispituju o cigaretama koje puše i na kraju im daju upaljač ili neki sličan poklon – nabraja dr Borović i dodaje da je sve ovo zajedno anuliralo pozitivan početni efekat Zakona.

Ipak, dr Borović podseća da ćemo cigaretama ipak kad-tad morati da uskratimo mesto pod suncem, ako ne ranije, onda kad budemo otvarali Poglavlje 28, koje traži da država donese i poštuje strog Zakon o zabrani pušenja.

Dr Borović kategorično odbacuje primedbu da se puši u celom svetu i da nigde kao u Srbiji nema hajke na pušače: tvrdi da tokom 20 dana u Americi i održanih nekoliko predavanja o zdravlju, nije video ni jednog pušača.

Ima pušača i u Americi, ali se kriju. Pušenje je tamo velika sramota. U Australiji se cigarete prodaju na najneuglednijem odeljku u prodavnici, a pakovanja cigareta nisu nimalo atraktivna, već su kutije sivozelene boje, s običnim natpisom "cigarete". I to je zakonski preuzeta obaveza da se takvim pakovanjima smanji broj pušača – kaže dr Borović.

Pušenje se okrivljuje za blizu šest miliona smrtnih slučajeva širom sveta godišnje i navodi kao jedan od glavnih uzroka malignih oboljenja, bolesti srca i pluća. Deca izložena duvanskom dimu češće obolevaju od akutnih i hroničnih upala disajnih puteva, infekcija srednjeg uha i imaju češće i jače astmatične napade.

Izvor: Vebsajt Politika, Olivera Popović, 31.01.2017.
Naslov: Redakcija