Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O PREKRŠAJIMA: POVERENIK SMATRA DA JE REGISTAR NEPLAćENIH NOVčANIH KAZNI I DRUGIH NOVčANIH IZNOSA VISOKORIZIčAN, ZBOG DOSTUPNOSTI PODATAKA O LICIMA KOJA SE U NJEMU NALAZE


Osim što neće moći da registruju vozilo ili produže vozačku dozvolu, građane sa neplaćenim novčanim kaznama mogu da zadese i dodatni problemi.

Dovoljno je da bankar ili potencijalni stanodavac imaju vaše ime i JMBG i pronađu vas u Registru neplaćenih novčanih kazni i drugih novčanih iznosa, pa odluče da vam, kao nepouzdanom platiši ne odobre kredit, odnosno da vam ne izdaju stan. Predsednik Udruženja bankarskih klijenata "Efektiva", Dejan Gavrilović, ocenjuje da je pitanje vremena kada će se banke toga dosetiti.

- Verujem, ipak, da će se više voditi primanjima i izveštajem kreditnog biroa - ocenjuje Gavrilović.

Zastupnik Udruženja podstanara, Mirko Mirković, veruje da će stanodavci koristiti ovu mogućnost, kako bi znali koga primaju pod krov, ali i podstanari da provere gazde. Nasuprot tome, radni odnosi su oblast u kojoj primena podataka iz Registra nije prihvatljiva, ocenjuje predsednik UGS Nezavisnost, Branislav Čanak.

- Ako bi poslodavac sankcionisao nekoga zbog neplaćenih kazni kršio bi ustavne i norme Deklaracije o ljudskim pravima koje regulišu pravo na rad - kaže Čanak.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, ocenjuje da ovakav Registar nije nepotreban, "ali je u našim uslovima i ovako napravljen visokorizičan".

- Krajem 2014. kompromitovana je baza podataka APR- a, objavljeni su podaci 5,2 miliona građana. Ko zna ko ima naše podatke i može da ih zloupotrebi. Osim toga, ne sme svako da traži JMBG. Trebalo bi da u Registru postoji i neka šifra ili pin kod koji znamo samo mi - kaže Šabić.

A JMBG ima prava da traži svako, ali obavezu da ga dajemo imamo samo onima koji imaju za to zakonsku osnovu. Problem je što nema tačnog spiska onih sa zakonskim osnovom. Ako smatramo da je insistiranje na JMBG nezakonito i besmisleno, možemo se žaliti inspekciji, odnosno nadzornom organu određenog ministarstva.

U Registru nema podataka o neplaćenim "doplatnim kartama" za parkiranje, ali ima onih koji nisu platili kaznu za nepropisno parkiranje ili su u prevozu uhvaćeni bez karte, a nisu platili kaznu.

U njemu će se naći i sve prekršajne kazne koje nisu plaćene na vreme, a koje su, kako kaže predsednik Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović, pravosnažne i izvršne.

Na primedbu da se javljaju građani koji se nalaze u Registru, iako su kazne platili, Marinović odgovara da oni, uz potvrdu o plaćanju, moraju da se obrate sudu koji je odredio kaznu, kako bi bili izbrisani.

Izvor: Vebsajt Blic, M. R. Petrović, G. Avalić, 28.01.2016.
Naslov: Redakcija