Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU: Preporuka Vlade RS opštinama da se poljoprivrednicima koji koriste zemljište bez pravnog osnova, dozvoli da prijave površinu zemlje koju koriste do maja 2016. godine i da plate naknadu za njeno korišćenje, je prelazno rešenje. Od agroekonomske 2016/2017 godine počeće da se primenjuje Zakon, koji propisuje kazne za uzrpatore, ali i opštine koje neodgovorno upravljaju državnom imovinom


Vlada Republike Srbije i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine čvrsto su rešeni da uvedu red u izdavanje poljoprivrednog zemljišta, saopštilo je to Ministarstvo.

U tom cilju nedavno je usvojen Zakon o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu ("Sl. glasnik RS", br. 112/2015) koji jasno određuju kazne, kako prema uzurpatorima, tako i prema opštinama koje neodgovorno upravljaju državnom imovinom.

"Brojne lokalne samouprave su višegodišnjim kršenjem zakonskih obaveza i nedonošenjem godišnjeg programa za korišćenje poljoprivrednog zemljišta dovele do toga da poljoprivrednici ostanu bez zemlje, a da različiti lokalni tajkuni i njihovi saradnici bespravno koriste hiljade hektara", napomenulo je Ministarstvo.

Tako je primera radi, samo prošle godine, više od 30.000 hektara državnog zemljišta ostalo neizdato samo u četiri opštine u Vojvodini.

Time je, kako se ističe, naneta nepopravljiva šteta poljoprivrednicima i budžetu Republike, Pokrajine i lokalnih samouprava.

Vlada Republike Srbije donela je, 11. marta 2016. godine, Zaključak kojim se preporučuje lokalnim samoupravama da razmotre mogućnost da se poljoprivrednicima koji koriste zemljište bez pravnog osnova dozvoli da prijave površinu zemlje koju koriste do početka maja i da istovremeno plate naknadu za njeno korišćenje.

"Napominjemo da je doneti Zaključak Vlade Republike Srbije isključivo prelazno rešenje i da će od agroekonomske 2016/2017 godine početi da se primenjuje novi Zakon koji će staviti tačku na decenijske zloupotrebe državnog zemljišta i nanošenje enormne štete u republičkom, pokrajinskom i lokalnim budžetima", ukazuje se u saopštenju.

Ministarstvo zato još jednom apeluje na lokalne samouprave da poštuju zakonske obaveze i da svoje godišnje programe korišćenja zemljišta donesu u zakonom propisanom roku do 31. marta i time omoguće poljoprivrednicima sa svoje teritorije da ravnopravno učestvuju u nadmetanju i legalno koriste državno zemljište.

Izvor: Vebsajt B92, 20.03.2016.
Naslov: Redakcija