Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

LOKALNI ANTIKORUPCIJSKI PLAN ZA JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE: Iako je rok za izradu planova istekao 30. juna 2017. godine, Novi Sad će ga dobiti sa nekoliko meseci zakašnjenja


Novi Sad bi trebalo da do kraja 2017. godine dobije plan koji predviđa mehanizme za borbu protiv korupcije, poručio je predsednik Skupštine Grada Zdravko Jelušić.

Iako je Agencija za borbu protiv korupcije pozvala gradove u Srbiji da Lokalne antikorupcijske planove (LAP) usvoje do 30. juna 2017. godine, Novi Sad će ga dobiti sa nekoliko meseci zakašnjenja.

Prema rečima predsednika novosadskog parlamenta Zdravka Jelušića, na čelu radne grupe za formiranje LAP-a došao je u julu. "U međuvremenu smo imali dva sastanka. Formirali smo viziju kako ćemo to da sprovodimo, kao i kalendar dešavanja. Do Nove godine u Skupštini Grada usvojićemo Lokalni antikorupcijski plan", naveo je Jelušić.

Agencija za borbu protiv korupcije je još u aprilu objavila model plana na osnovu kojeg bi gradovi mogli da izrade sopstvene, ali je to učinila tek nekolicina njih. Inače, usvajanja LAP-a, kao i osnivanje Lokalnih antikorupcijskih foruma, predstavlja obavezu iz Akcionog plana za Poglavlje 23 pristupanja Evropskoj uniji. Članovi Foruma bi trebalo da obaveštavaju javnost o slučajevima korupcije, sumnjivim javnim nabavkama, nepotizmu u državnim institucijama, partijskom zapošljavanja, zloupotrebi položaja i sličnom.

Međutim, uspeh ovog plana u praksi, kao i antikorupcijskog foruma, zavisiće uglavnom od volje gradskih vlasti. Naime, Agencija je pozvala lokalne samouprave da formiraju LAP-ove i forume po ugledu na Niš, koji je to uradio među prvima u Srbiji. Ipak, pokazalo se da je funkcionisanje zakazalo upravo u ovom gradu, jer su članovi Lokalnog antikorupcijskog foruma kolektivno podneli ostavke, zbog toga što ih, kako su naveli, lokalna vlast ignoriše.

O tome koliko su se gradske vlasti u Srbiji "obradovale" ovoj obavezi govori i podatak da je do 1. juna svega 29, od 144, usvojilo ili započelo rad na LAP-u. Na te podatke reagovao je i Biro za društvena istraživanja, koji je inicijator LAP-a, poručivši da su lokalne samouprave u vlasništvu političkih partija.

"Ovaj poražavajući rezultat daje za pravo onima koji smatraju da su lokalne samouprave u Srbiji u vlasništvu političkih partija i da je svaki pokušaj odrobljavanja osuđen na propast, ne samo kada je u pitanju borba protiv korupcije, već i promene koje donosi proces evropskih integracija", poručeno je tada u BIRODI-ju.

Podsetimo i na to da Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije u Republici Srbiji za period od 2013. do 2018. godine ("Sl. glasnik RS", br. 57/2013) prepoznaje problem odsustva antikorupcijske politike na lokalnom nivou, zbog čega je neophodno usvojiti ovakav dokument.

Izvor: Vebsajt 021, Zoran Strika, 18.09.2017.
Naslov: Redakcija