Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI KONKURENCIJE: KOMISIJA ZA ZAšTITU KONKURENCIJE POKRENULA JE POSTUPAK PROTIV ADVOKATSKE KOMORE SRBIJE


Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak protiv Advokatske komore Srbije zbog osnovane sumnje da je to udruženje zloupotrebilo dominantan položaj na tržištu licenciranja advokata, odlukom da je visina troškova za upis u imenik advokata 5.000 i 4.000 evra, odnosno 500 evra za upis u imenik advokatskih pripravnika i advokatskih pripravnika volontera.

Advokatska komora Srbije je 2012. godine donela odluku da je visina troškova za upis u imenik advokata 5.000 evra. Ustavni sud Srbije je februara ove godine utvrdio da te odluke Advokatske komore Srbije o utvrđivanju visine troškova upisa u imenik advokata, imenik zajedničkih advokatskih kancelarija i imenik advokatskih ortačkih društava nisu u saglasnosti sa Ustavom i zakonom, navodi Komisija za zaštitu konkurencije u zaključku o pokretanju postupka.

Advokatska komora Srbije je u junu ove godine ponovo donela odluku o visini troškova za upis u imenik advokata i propisala da je u pitanju 4.000 evra, umesto ranijih 5.000.

U saopštenju Komisije se navodi da se osnovano pretpostavlja da je Advokatska komora Srbije učinila povredu konkurencije tako što je ograničila tržište pružanja usluga pravne pomoći preko advokature i njegov razvoj.

Polazeći od ekonomskih prilika u Srbiji, iznos od 5.000 evra ili 4.000 evra čini troškove upisa nesumnjivo ograničavajućim uslovom za jednaku dostupnost obavljanju advokatske profesije, jer oni koji nisu u mogućnosti da ispune troškove upisa sprečeni su da obavljaju svoju delatnost, iako ispunjavaju sve zakonom propisane uslove, navodi Komisija za zaštitu konkurencije.

Advokatska komora je odlukom predvidela i mogućnost da Upravni odbor komore može da donese odluku o oslobađanju dela troškova upisa, na zahtev kandidata, čime bi se mogla uvesti ponovna diskriminatorna politika za bavljenje advokaturom, piše Komisija u zaključku o pokretanju postupka.

Komisija navodi da na osnovu do sada dostupnih činjenica proizilazi da je Advokatska komora Srbije ponašanjem prekoračila ovlašćenje i da visina troškova upisa mora da odgovara stvarnim troškovima upisa u imenik advokata. U ovom smislu se izjasnio i Ustavni sud u svojoj odluci, navedeno je u zaključku Komisije.

Advokatska komora Srbije je, kako je navedeno u saopštenju, odbila da dostavi izjašnjene i odgovore na postavljena pitanja navodeći da smatra Komisiju nenadležnom za postupanje.

Međutim, Komisija za zaštitu konkurencije je zaključila da se Zakon o zaštiti konkurencije primenjuje na Advokatsku komoru Srbije kao oblik udruživanja učesnika na tržištu.

Izvor: Tanjug, 11.8.2014.