Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI ŽIVOTINJA

("Sl. glasnik RS", br. 37/91, 50/92, 33/93, 52/93, 53/93, 67/93, 48/94, 53/95, 52/96, 25/2000, 91/2005 - dr. zakon i 101/2005 - dr. zakon)

Čl. 1 - 49b

(Prestalo da važi)

Član 49v

Osnivaju se specijalističke veterinarske službe kao javne veterinarske službe, odnosno ustanove, i to:

1. Veterinarski specijalistički institut "Pančevo" sa sedištem u Pančevu, za područje: Pančeva, Bele Crkve, Vršca, Plandišta, Alibunara, Kovačice, Opova i Kovina.

Sredstva za osnivanje i početak rada Veterinarskog specijalističkog instituta "Pančevo" čini deo sredstava u društvenoj svojini Zavoda za stočarstvo i veterinarstvo - Instituta "Tamiš" Pančevo, koja služe za obavljanje poslova za koje se osniva specijalistička veterinarska ustanova.

2. Veterinarski specijalistički institut "Zrenjanin" sa sedištem u Zrenjaninu, za područje: Zrenjanina, Žitišta, Nove Crnje, Sečnja, Novog Bečeja, Kikinde, Čoke i Novog Kneževca.

Sredstva za osnivanje i početak rada Veterinarskog specijalističkog instituta "Zrenjanin" čini deo sredstava u društvenoj svojini Zavoda za veterinarstvo i stočarstvo - DP Instituta za poljoprivredu i veterinu "Servo Mihalj" Zrenjanin, koja služe za obavljanje poslova za koje se osniva specijalistička veterinarska ustanova.

3. Veterinarski specijalistički institut " Subotica" sa sedištem u Subotici, za područje: Subotica, Ade, Sente, Kanjiže i Malog Iđoša.

Sredstva za osnivanje i početak rada Veterinarskog specijalističkog instituta " Subotica" čini deo sredstava u društvenoj svojini Stočarsko-veterinarskog centra - DD "Peščara" Subotica, koja služe za obavljanje poslova za koje se osniva specijalistička veterinarska ustanova.

4. Veterinarski specijalistički institut "Sombor" sa sedištem u Somboru, za područje: Sombora, Apatina, Odžaka, Kule, Vrbasa i Bačke Topole.

Sredstva za osnivanje i početak rada Veterinarskog specijalističkog instituta "Sombor" čini deo sredstava u društvenoj svojini Zavoda za veterinarstvo - DP "Agroinstitut" Sombor, koja služe za obavljanje poslova za koje se osniva specijalistička veterinarska ustanova.

5. Veterinarski specijalistički institut "Kraljevo" sa sedištem u Kraljevu, za područje: Kraljeva, Aleksandrovca, Brusa, Varvarina, Vrnjačke Banje, Gornjeg Milanovca, Kruševca, Lučana, Sjenice, Ivanjice, Novog Pazara, Raške, Ražnja, Trstenika, Tutina, Ćićevca, Čačka, Užica, Arilja, Nove Varoši, Bajine Bašte, Kosjerića, Požege, Priboja, Prijepolja, Čajetine, Kosova Polja, Vučitrna, Vitine, Glogovca, Gnjilana, Kačanika, Lipljana, Novog Brda, Obilića, Prištine, Srbice, Uroševca, Štimlja, Štrpca, Prizrena, Gore, Dečana, Đakovice, Istoka, Kline, Opolja, Orahovca, Peći, Suve Reke, Zubinog Potoka, Leposavića, Zvečana i Kosovske Mitrovice.

Sredstva za osnivanje i početak rada veterinarskog specijalističkog instituta "Kraljevo" čini deo sredstava u društvenoj svojini Međuregionalnog veterinarskog zavoda Kraljevo i Instituta za stočarstvo i veterinarstvo - Poljoprivrednog fakulteta Priština, koja služe za obavljanje poslova za koje se osniva specijalistička veterinarska ustanova.

6. Veterinarski specijalistički institut "Zaječar" sa sedištem u Zaječaru, za područje: Zaječara, Boljevca, Bora, Kladova, Knjaževca, Majdanpeka, Negotina i Sokobanje.

Sredstva za osnivanje i početak rada Veterinarskog specijalističkog instituta "Zaječar" čini deo sredstava u društvenoj svojini Regionalnog veterinarskog zavoda Zaječar - Veterinarskog i mlekarskog instituta Beograd, koja služe za obavljanje poslova za koje se osniva specijalistička veterinarska ustanova.

7. Veterinarski specijalistički institut "Niš" sa sedištem u Nišu, za područje: Niša, Aleksinca, Babušnice, Bele Palanke, Blaca, Gadžinog Hana, Dimitrovgrada, Podujeva, Bojnika, Vlasotinaca, Lebana, Doljevca, Žitorađe, Kuršumlije, Merošine, Pirota, Prokuplja, Svrljiga, Leskovca, Medveđe, Crne Trave, Vranja, Preševa, Bosilegrada, Bujanovca, Vladičinog Hana, Surdulice, Kosovske Kamenice i Trgovišta.

Sredstva za osnivanje i početak rada Veterinarskog specijalističkog instituta "Niš" čini deo sredstava u društvenoj svojini Stočarsko-veterinarskog centra Niš, koja služe za obavljanje poslova za koje se osniva specijalistička veterinarska ustanova.

Deo sredstava za osnivanje i početak rada specijalističke veterinarske službe iz stava 1. ovog člana čine objekti, uređaji i oprema u društvenoj svojini koji služe za obavljanje poslova laboratorijske dijagnostike (bakteriološke, serološke, virusološke, parazitološke, hemijske, biohemijske i radiološke) u veterinarstvu, laboratorijskog ispitivanja veterinarsko-sanitarne, zdravstvene i kvalitativne ispravnosti proizvoda i sirovina životinjskog porekla, laboratorijskog ispitivanja stočne hrane, sirovina i dodataka stočnoj hrani i vode radi utvrđivanja njihove zdravstvene ispravnosti i prometa seruma, vakcina i dijagnostičkih sredstava za upotrebu u veterinarskoj medicini.

Sredstva za osnivanje i početak rada specijalističke veterinarske službe iz stava 1. ovog člana utvrđuju se bilansnim stanjem na dan 30.9.1992. godine.

Javne veterinarske službe iz stava 1. ovog člana obavljaće poslove iz člana 40. Zakona na području opština za koje su osnovane.

Član 49g

Kao javne veterinarske službe, odnosno ustanove nastaviće sa radom:

1. Veterinarski zavod Šabac pod firmom Veterinarski specijalistički institut "Šabac" sa sedištem u Šapcu, za područje: Šapca, Valjeva, Bogatića, Vladimiraca, Koceljeve, Krupnja, Lajkovca, Loznice, Ljiga, Ljubovije, Malog Zvornika, Mionice, Osečine i Uba.

2. Regionalni veterinarski zavod Svetozarevo pod firmom Veterinarski specijalistički institut "Svetozarevo" sa sedištem u Svetozarevu, za područje: Svetozareva, Aranđelovca, Batočine, Despotovca, Knića, Kragujevca, Lapova, Paraćina, Rače, Rekovca, Svilajnca, Ćuprije i Topole.

3. Regionalni veterinarski zavod Požarevac pod firmom Veterinarski specijalistički institut "Požarevac" sa sedištem u Požarevcu, za područje: Požarevca, Velike Plane, Velikog Gradišta, Golupca, Žabara, Žagubice, Kučeva, Malog Crnića, Petrovca, Smedereva i Smederevske Palanke.

Javne veterinarske službe iz stava 1. ovog člana obavljaće poslove iz člana 40. Zakona na području opština za koje su osnovane.

Član 49d

Nastavljaju sa radom kao veterinarski naučni i istraživački instituti, odnosno ustanove:

1. Veterinarski i mlekarski institut, Beograd, a poslovaće pod firmom Naučni institut za veterinarstvo Srbije sa sedištem u Beogradu.

Poslove iz člana 40. stav 1. ovog zakona Naučni institut za veterinarstvo Srbije obavljaće na području Barajeva, Voždovca, Vračara, Grocke, Zvezdare, Zemuna, Lazarevca, Mladenovca, Novog Beograda, Obrenovca, Palilule, Rakovice, Savskog venca, Sopota, Starog grada i Čukarice;

2. Naučni institut za veterinarstvo, Novi Sad, a poslovaće pod firmom Naučni institut za veterinarstvo " Novi Sad" sa sedištem u Novom Sadu.

Poslove iz člana 40. stav 1. ovog zakona Naučni institut za veterinarstvo "Novi Sad" obavljaće na području Novog Sada, Titela, Žablja, Temerina, Bečeja, Srbobrana, Bačkog Petrovca, Bačke Palanke, Bača, Beočina, Sremskih Karlovaca, Šida, Sremske Mitrovice, Rume, Pećinaca, Iriga, Inđije i Stare Pazove.

Član 49đ

Osnivaju se stočarsko-veterinarski centri za reprodukciju i veštačko osemenjavanje kao javne veterinarske službe, odnosno ustanove i to:

2. Stočarsko-veterinarski centar za reprodukciju i veštačko osemenjavanje "Niš" sa sedištem u Nišu.

Sredstva za osnivanje i početak rada Stočarsko-veterinarskog centra za reprodukciju i veštačko osemenjavanje "Niš" čini deo sredstava u društvenoj svojini Stočarsko-veterinarskog centra Niš, koja služe za obavljanje poslova za koje se osniva stočarsko-veterinarski centar za reprodukciju i veštačko osemenjavanje.

Čl. 49e - 81

(Prestalo da važi)