Zastava Bosne i Hercegovine

Prijavite se na mailing listu:


Informacije o izmenama, dopunama, važenju, prethodnim verzijama ili napomenama propisa, kao i o drugim dokumentima koji su relacijski povezani sa propisom možete saznati na linku OVDE.

Email Print

NAREDBA O ZABRANI POSETA I OGRANIČENJU KRETANJA U OBJEKTIMA USTANOVA ZA SMEŠTAJ STARIH LICA

("Sl. glasnik RS", br. 28/2020, 66/2020, 87/2020 i 7/2021)

1. Zabranjuju se posete svim ustanovama socijalne zaštite za smeštaj starih lica.

1a Izuzetno od tačke 1. ove naredbe, dozvoljene su unapred zakazane posete, ukoliko su ispunjeni sledeći uslovi:

- u ustanovi nema potvrđenih slučajeva zarazne bolesti COVID-19 kod korisnika i zaposlenih u periodu od 14 dana do dana kada je poseta zakazana,

- korisnik kome se dozvoljava poseta je kompletno vakcinisan, i od poslednje doze prošlo je najmanje sedam dana do dana kada je poseta zakazana.

Odgovorna lica ustanova dužna su da obezbede primenu preventivnih mera zaštite korisnika.

2. Korisnicima ustanova iz tačke 1. ove naredbe zabranjuje se napuštanje ustanova.

3. Licima koja pružaju usluge neophodne za funkcionisanje ustanova iz tačke 1. ove naredbe, a koja nisu zaposlena u tim ustanovama, dozvoljava se boravak i kretanje u objektima ustanova isključivo radi obavljanja poslova i radnji kojima se obezbeđuje neprekidnost pružanja usluge smeštaja.

3a Članovima ili zamenicima članova biračkih odbora, koji su određeni za sprovođenje glasanja van biračkog mesta, u smislu člana 72a Zakona o izboru narodnih poslanika, za glasanje na izborima za narodne poslanike, odbornike skupština jedinica lokalnih samouprava i odbornike skupštine AP Vojvodine koji su raspisani za 21. jun 2020. godine, dozvoljava se boravak i kretanje u ustanovama iz tačke 1. ove naredbe, uz primenu preventivnih mera i upotrebu ličnih zaštitnih sredstava, radi omogućavanja glasanja korisnicima tih ustanova.

4. Prijem novih korisnika usluge smeštaja u ustanovama iz tačke 1. ove naredbe dozvoljen je isključivo uz zdravstvenu dokumentaciju kojom se potvrđuje da lice nije zaraženo virusom SARS-CoV-2.

Svakom novoprimljenom korisniku usluge smeštaja u ustanovama iz tačke 1. ove naredbe preventivno se određuje izolacija u trajanju od 14 dana, u okviru ustanove.

4a Mere izolacije korisnika i zaposlenih, koji su bili u kontaktu sa obolelim, koje izdaje nadležna epidemiološka služba realizuju se u okviru ustanove socijalne zaštite za smeštaj starih lica.

5. Mere određene ovom naredbom traju do prestanka opasnosti od širenja zarazne bolesti COVID-19 na teritoriji Republike Srbije.

6. Ova naredba stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostlana odredba Naredbe o dopuni
Naredbe o zabrani poseta i ograničenju kretanja u objektima ustanova za smeštaj starih lica

("Sl. glasnik RS", br. 87/2020)

2. Ova naredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".