Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O ENERGETICI: Produžen rok za ugovaranje snabdevanja velikih potrošača


Ministarstvo energetike Srbije dalo je preporuku da potrošači na visokom naponu mogu do 15. januara da sklope ugovore o snabdevanju strujom, izjavila je 28. decembra pomoćnica ministra energetike Mirjana Filipović. Prema Zakonu o energetici ("Sl. glasnik RS", br. 57/2011, 80/2011 - ispr. i 93/2012), 1. janura 2013. počinje postepeno otvaranje tržišta struje i kupci na visokom naponu koji nemaju sklopljene ugovore o snabdevanju moraju da se isključe sa mreže ili da kupuju struju od rezervnog snabdevača, koji još nije određen. Na slobodnom tržištu električne energije od 1. januara trebalo bi da se nađe dvadesetak kompanija koje troše oko 9,5% godišnje potrošnje struje u Srbiji. Među tim kompanijama su cementare, firme iz građevinske, hemijske, automobilske i naftne industrije.

"Ne postoji mogućnost isključivanja sa mreže kupaca na visokom naponu od 1. januara jer je Ministartvo dalo preporuku o sklapanju ugovora do 15. januara", kazala je Filipovićeva agecniji Beta.

Ona je kazala da pojedini veliki potrošači struje već imaju sklopljene ugovore o snadbedanju sa Elektroprivredom Srbije i dodala da mogu da kupuju struju i od nekog od pedesetak licenciranih trgovaca strujom u Srbiji.

"Jasno je da su neki ljudi mislili da se neće krenutni u proces liberalizacije tržišta elektične energije i da su zbog toga čekali sa sklapanjem ugovora o kupovini struje", navela je Filipovićeva i podsetila da ta odrednica zakona o otvaranju tržišta stoji još od usvajanje Zakona o energetici u julu 2011.

Veliki industrijski potrošači struje zatražili su postepeno poskupljenje struje i prelazni period od šest meseci za otvaranje tržišta, predviđeno za 1. januar 2013. Kako je 27. decembra saopštila Privredna komora Srbije (PKS), veliki potrošači su ocenili da bi najavljeno jednokratno povećanje cene struje od 60% za potrošace priključene na visoki napon, direktno će izazvati nagli, visok rast troškova proizvodnje.

U Srbiji ima 27 potrošača na visokom naponu, a oko 4.000 kompanija na distributivnoj mreži koje će od 2014. morati da kupuju struju na tržištu, odnosno birati snabdevača. Na slobodnom tržištu bi 2014. trebalo da bude 43% potrošnje.

Na sastanku u PKS-u, održanom 21. decembra, predstavnici industrije su zaključili da 10 dana do početka liberalizacije tržišta nije moguće obezbediti uslove za pregovaranje i sklapanje ugovora sa budućim snabdevačima električne energije. Zbog toga su zatražili prelazni period i da povećanje cene u prvoj fazi ne bude veće od 25-30%.

U Elektroprivredi Srbije (EPS) su rekli da su velikim potrošačima ponudili cenu u proseku 43% veću od sadašnje, odnosno cenu koja je na nivou koju plaćaju domaćinstva.

Pomoćnica srpskog ministra energetike je kazala i da će Vlada imenovati javnog snabdevače strujom, a rezervnog izabrati na javnom konkursu, ali nije mogla da precizira kada će to biti. "Na tome se radi. Nezahvalno je govoriti o rokovima. Neki rokovi su već propušteni i to krivicom prethodne vlade", istakla je Filipovićeva.

Odluka o formiranju rezervnog snabdevača važiće retroaktivno, kazala je ona i dodala da je cena struje kod rezervnog snabdevače regulisana Zakonom o enrgetici i da ne može biti manja od cene balansne energije.

Filipovoćeva je kazala i da je Ministarstvo energetike dalo različite preporuke Elektroprivredi Srbije (EPS) i oko toga na koji način će sklapati ugovore, na koji nacin mogu da ostvaruju popuste kupci na visokom naponu.

"Liberalizacija tržišta je neminovnost i u to moramo krenuti ako želimo da ispunimo bilo koji deo iz evropskih direktiva", kazala je Filipovićeva.

Izvor: Beta, Euractiv, 30.12.2012.