Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

VLADA RS DONELA ODLUKU O NOVIM CENAMA PRIRODNOG GASA ZA INDUSTRIJSKE POTROŠAČE, DISTRIBUTERE I DOMAĆINSTVA: Nove cene gasa za distributere i domaćinstva od 1. februara 2013. godine


Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine saopštilo je da je Vlada Republike Srbije donela odluku o novim cenama prirodnog gasa za industrijske potrošače i za distributere i domaćinstva.

U saopštenju se navodi da je Vlada, prema rešenjima koje je usvojila na sednici, odlučila da će cene prirodnog gasa više za 10 odsto od dosadašnjih važiti za industrijske potrošače koji troše oko jedne sedmine ukupnih količina gasa na našem tržištu od 15. januara naredne godine, a za distributere i domaćinstva od 1. februara 2013. godine.

Vlada je donela Rešenje o određivanju snabdevača koji će snabdevati javne snabdevače prirodnim gasom i o određivanju rezervnog snabdevača.

Ovim rešenjem JP "Srbijagas" određeno je za privremenog snabdevača, koji će snabdevati prirodnim gasom javne snabdevače, do sprovođenja javnog tendera.

JP "Srbijagas" Novi Sad će snabdevati javne snabdevače od 15. januara 2013. godine po ceni koja uključuje troškove korišćenja transportnog sistema za prirodni gas koja iznosi 36,42 dinara/m3 za tarifu energent i 62,70 dinara/m3/dan/godina za tarifu kapacitet, odnosno po ceni koja ne uključuje troškove korišćenja transportnog sistema za prirodni gas i koja iznosi 35,59 dinara/m3 za tarifu energent.

JP "Srbijagas" Novi Sad će javne snabdevače, na njihov zahtev, snabdevati pod istim uslovima i po cenama iz tačke 2 ovog rešenja do uspostavljanja konkurentnog tržišta prirodnim gasom, odnosno sprovođenja postupka javnog tendera radi određivanja snabdevača javnih snabdevača prirodnim gasom.

Istim rešenjem Vlada je odredila JP "Srbijagas" Novi Sad za rezervnog snabdevača koji će privremeno da snabdeva krajnje kupce koji nemaju pravo na javno snabdevanje do sprovođenja javnog tendera za određivanje rezervnog snabdevača, po ceni koja ne može biti niža od prosečne cene po kojoj operator transportnog sistema prodaje prirodni gas za balansiranje sistema, odnosno po tržišnoj ceni, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 30.12.2012.