Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA STUPA NA SNAGU 1. JANUARA 2013. GODINE


ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA ("Sl. glasnik RS", br. 121/2012) stupa na snagu 1. januara 2013. godine i delimično menja kaznenu politiku Srbije, uvođenjem nekoliko novih krivičnih dela, redefinisanjem postojećih kao i dekriminalizacijom pojedinih. 

NAJZNAČAJNIJA IZMENA ZAKONIKA KOJOM SE RAZDVAJA KRIVIČNA ODGOVORNOST SLUŽBENIH I ODGOVORNIH LICA STUPIĆE NA SNAGU 15. APRILA 2013. GODINE DO KADA NADLEŽNA TUŽILAŠTVA TREBA DA OPTUŽNE AKTE PRILAGODE ZAKONSKIM IZMENAMA, ODNOSNO DA KRIVIČNO DELO ZLOUPOTREBA SLUŽBENOG POLOŽAJA PREKVALIFIKUJU U ZLOUPOTREBU ODGOVORNOG LICA.

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković ukazao je da će tako od aprila, oko 4.000 okrivljenih za krivično delo zloupotrebe službenog položaja, bilo da su u fazi istrage, optuženja ili suđenja, a nisu nosioci javnih i državnih funkcija odgovarati za krivično delo zloupotreba odgovornog lica, za koje je zaprećena i blaža zakonska kazna.

To se odnosi pre svega na vlasnike firmi, direktore, članove i predsednike upravnih odbora akcionarskih društava koji iskorišćavanjem svog položaja ili ovlašćenja, nezakonito pribave imovinsku korist. Njima preti kazna zatvora od šest meseci do tri godine, odnosno, ako korist prelazi 1,5 miliona dinara, do 10 godina, predviđa taj novi član.

Za krivično delo zloupotreba službenog položaja odgovaraće samo izabrana i imenovana lica i državni službenici, odnosno javni funkcioneri. Za to krivicno delo kazna se kreće od šest meseci do pet godina zatvora, a za teži oblik od dve do 12 godina zatvora.

"Zloupotreba odgovornog lica je novo i jedno od generičkih krivičnih dela protiv privrede koje će omogućiti znatno transparentniju i bolju primenu zakona u onim slučjevima visoke društvene opasnosti gde zakon nije poštovan ili je zloupotrebljavan", ukazao je ministar u izjavi za Tanjug.

Ministar pravde je ukazao da je dobra i bitna promena razdvajanje odgovornosti nosilaca javnih i državnih funkcija i na međunarodnom planu jer će se otkloniti problemi izazvani nesaglasnošću sa evropskim zakonodavstvom.

"Dešavalo se da oni koji su gonjeni po srpskim potenicama u svojstvu odgovornog lica a ne u svojstvu službenog lica za ovo krivično delo, koje krivična zakonodavstva evropskih zemalja nemaju, nisu mogli da budu izručeni našim organima gonjenja", podsetio je Selaković.

Bivši državni sekretar u ministarstvu pravde Slobodan Homen smatra da rešenja za krivično delo zloupotrebe službenog položaja nisu dobra: „Očekujem da će Evropska komisija dati negativan komentar na te izmene zakona", rekao je Homen Tanjugu.

 

Tako će krivično delo biti i zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama, za koje mogu da odgovaraju i ponuđač i naručilac nabavke, kao i "dogovaranje ishoda takmičenja" koje inkriminiše nameštanje utakmica u nameri da se sebi ili drugom pribavi imovinska korist.

Iz Zakonika je brisano krivično delo javno komentarisanje krivičnih postupaka koje je bilo uvedeno 2009. godine, jer se njim ograničava sloboda ispoljavanja mišljenja i sloboda medija, a dekriminalizovana je i kleveta, na zahtev stručne i medijske javnosti.

Tako će ubuduće svi koji se smatraju oklevetanim svoje pravo moći da traže tužbom u parničnom postupku i zahtevom za naknadu štete.

 

Novinu predstavlja i odredba koja, umesto fakultativnog, uvodi obavezan uslovni otpust za osuđenika koji je izdržao dve trećine kazne ukoliko se dobro vladao u zatvoru, i popravio se tako da se osnovano može očekivati i da će se na slobodi dobro vladati. Za osuđene za teška krivična dela sud će pak u svakom pojedinačnom slučaju procenjivati da li je osuđenik zaslužio uslovni otpust.

 

Komentarišući ostala rešenja iz KZ Homen je ocenio da se Vlada opredelila za blažu kaznenu politiku, ali da su amandamanima otklonjene najproblematičinje odredbe iz predloga zakonika koje su, kako je naveo, pretile da dovedu do neopravdanog ublažavanja politike kažnjavanja.

Međutim, kako je naveo, pojedine odredbe koje su bile uvedene kao novina u tekst zakona su generalno vodile ka dodatnom ublažavanju kaznene politike koja je već blaga.

On je ukazao da su amandmanima otklonjena problematična rešenja iz člana o uslovnom otpustu, kao i pokušaju ukidanja zabrane izricanja kazne ispod zakonskog minimuma za krivična dela nasilja, polnih sloboda i pedofiliju.

"Brisanjem te zabrane došlo bi se do toga da se može ublažiti kazna za silovanje što je suprotno svemu onome što je normalno u društvu", naveo je on.

Takođe amandmanom sprečeno je ublažavanje kazne i za nedozvoljeno nošenje oružja.

Zakon je predvideo minimum dve godine zatvora za nošenje oružja bez dozvole da ne bi mogla da se izrekne uslovna kazna ili novčana kazna, već da oni koji ga nose na ulici idu u zatvor, naglasio je Homen i podsetio da su u 99 odsto slučajeva to lica sa "podebljim dosijeom".

On je podsetio da je i krivično pravna zaštita za novinare bila brisana iz zakonika, ali je vraćena usvajanjem amandmana DS. Da se to nije dogodilo, kako je naveo, novinari bi bili svedeni na poziciju običnog građanina iako su izloženi situacijama "u kojima je potrebna hrabrost za pisanje o određenim temama".

Izvor: RTV, Tanjug