Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SAOPŠTENJE SA SEDNICE VLADE AP VOJVODINE ODRŽANE 30.10.2013. GODINE


Vlada Vojvodine, na sednici, kojom je predsedavao potpredsednik Vlade i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović, usvojila je informaciju o bilansu stanja resursa i rezervi mineralnih sirovina u Vojvodini, zaključno sa 31. decembrom 2012. Taj dokument, sastavni je deo Bilansa mineralnih sirovina Republike Srbije, i donosi se u skladu sa Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima i Zakonom o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine.

U Vojvodini je u svakodnevnoj eksploataciji 13 vrsta mineralnih sirovina na više od 170 lokaliteta, dok se 15 vrsta ne eksploatišu, između ostalog, zbog nedovoljne istraženosti ili ekonomske neisplativosti. U ovom sektoru, kako se ističe, zaposleno je preko 7.000 radnika, a njegovo učešće u ukupnoj industrijskoj proizvodnji Vojvodine iznosi 6,4 odsto.

Kao problem izdvojen je relativno nizak procenat naplate naknade za korišćenje mineralnih sirovina, koja iznosi oko trećinu potraživanja od privrednih subjekata. Međutim, od ukupno naplaćene naknade na teritoriji Srbije, Vojvodina učestvuje sa 70 odsto.

Vlada Vojvodine podržala je na sednici aktivnosti sindikalnih organizacija i Unije poslodavaca u vezi sa početkom pregovaranja na izradi kolektivnog ugovora.

Iz tekuće budžetske rezerve, Tehničkoj školi "Ivan Sarić" iz Subotice usmereno je 2,3 miliona dinara za finansiranje dela troškova sanacije fasade na objektu škole, dok je Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Termal Vrdnik usmereno 3,5 miliona dinara za omogućavanje nesmetanog funkcionisanja bolnice. Takođe, iz budžetske rezerve izdvojeno je 200 hiljada dinara za finansiranje dela troškova lečenja studenata Novosadskog univerziteta Dušana Travice i Gorana Šišarice iz Kule, koji su doživeli saobraćajnu nesreću u Sjedinjenim Američkim Državama.

Vlada Vojvodine je na sednici imenovala članove Saveta Visoke tehničke škole strukovnih studija u Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Visoke poslovne škole u Novom Sadu, Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera u Subotici, Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu i Kikindi, te Visoke škole strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičere - Sirmijum u Sremskoj Mitrovici.

Izvor: Vebsajt Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, 30.10.2013.