Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NAJAVLJUJE SE JOŠ JEDNA EMISIJA EVROOBVEZNICA U VREDNOSTI OD 500 MILIONA DOLARA


Ministar finansija i privrede u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da će se Srbija, ako se nastave povoljne okolnosti na međunarodnom finansijskom tržištu, u novembru pojaviti sa još jednom emisijom evroobveznica u vrednosti od 500 miliona dolara.

Dinkić je na devetoj Rajfajzen privrednoj konferenciji rekao da će time Srbija obezbediti sigurno finansiranje budžeta do proleća.

On je naveo da će se sa novom emisijom evroobveznica izaći ako kamata bude povoljna, a sve indikacije su da će ona biti daleko ispod šest odsto i podsetio da je Srbija krajem prošlog meseca uspela da proda evroobveznice u vrednosti od milijardu dolara sa prinosom od 6,625 odsto.

Ministar finansija i privrede je ponovio da se u narednoj godini očekuje privredni rast od dva odsto, a ako do kraja godine bude rešen problem Železare Smederevo rast će biti i veći od toga.

Dinkić je rekao da će misija MMF-a doći u Srbiju 13. novembra kako bi obavila uvodne razgovore pred razgovore o novom aranžmanu koji se očekuju u januaru i februaru naredne godine.

U novembru biće obavljena prva faza razgovora tokom koje će biti reči o predlogu budžeta za 2013. godinu, dodao je Dinkić.

Ministar finansija i privrede rekao je da je Vlada Srbije dokapitalizovala Komercijalnu banku u vrednosti od 100 miliona evra, čime je država sa 42 odsto akcija ostala najveći akcionar u toj najvećoj banci u Srbiji.

On je naglasio i da je zadovoljan kako je izvedena operacija prebacivanja depozita iz "Nove Agrobanke" u "Poštansku štedionicu", iako se radilo o komplikovanoj tehničkoj operaciji.

Dinkić je rekao da je ta operacija uspela, kao i da će "Poštanska štedionica" imati kapitalnu adekvatnost iznad 20 odsto, a nivo nenaplativih kredita u toj banci je izuzetno nizak.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 30.10.2012.