Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

ENERGETIKA I POLJOPRIVREDA MOGU DA BUDU POKRETAČ RAZVOJA REPUBLIKE SRBIJE


Energetika, pored poljoprivrede može da bude pokretač razvoja Srbije, izjavila je ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović.

Ona je istakla da ima dosta zainteresovanih investitora iz Narodne Republike Kine, Nemačke, Rusije, Kanade i drugih zemalja koji žele da ulažu u Srbiju.

"Znamo šta hoćemo i verujem da će te investicije biti brže nego ranije", rekla je ministarka i istakla da će Srbija nastojati da maksimalno iskoristi neiskorišćeni energetski potencijal i privuče investitore.

U dogledno vreme Srbija bi mogla postati veliko gradilište energetskih objekata, a investitori će već od sledeće godine sve potrebne papire dobijati od resornog ministarstva, najavila je ministarka.

 

Ministarka je napomenula da je u planu i izgradnja četiri HE na srednjoj Drini, kao i projekti izgradnje malih HE, pri čemu će se maksimalno izaći u susret investitorima da počnu grade.

Ministarkas je ocenila da Srbija ima sve potencijale da bude energetski bezbedna i da izvozi struju i istakla da "smo, međutim, siromašni kada je reč o gasu ili nafti i da tu ne možemo da budemo energetski bezbedni."

Investitori su onemogućeni da ulažu, jer im je za pridobijanje potrebnih dozvola potrebno onoliko vremena koliko i za izgradnju objekata, ukazala je Mihajlović.

"Dva najveća javna preduzeća iz energetike "Elektroprivreda Srbije" i "Srbijagas" su u ogromnim gubicima i kreditima. Ne zna se ko je u većem problemu, s tom razlikom da EPS ima više šnase da brže izadje na zelenu granu jer je proizvođač električne energije," ocenila je ministarka.

MIHAJLOVIĆ JE DODALA DA TA JAVNA PREDUZEĆA NEĆE BITI PRODATA, ALI ĆE BITI REFORMISANA I RESTRUKTURIRANA.

"Cena struje mora da bude drugačija, ali onda kada država završi svoj deo posla koji još nije uradila, a to je promena tarifnog sistema i izrada socijalne karte. Već od iduće godine možemo da govorimo i o realnijim cenama struje," istakla je ona.

"Možemo mi da tražimo bilo koju cenu, ako ljudi ne mogu da je plate. Problem su i dugovi od milijardu evra, na koje ćemo obezbediti otpis kamata. Ali svima treba da bude jasno da struja i gas moraju da se plate. Daćemo mogućnost plaćanja na rate, ali ćemo insistirati na redovnosti plaćanja," naglasila je Mihajlović.

Izvor: Tanjug