Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

DODELJENA BESPOVRATNA FINANSIJSKA SREDSTVA DOMAĆIM IZVOZNICIMA


Državni sekretar u ministarstvu finansija i privrede, Aleksandar Ljubić, u prisustvu direktora Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza, Božidara Laganina, dodelio je ugovore kompanijama koje su dobile sredstva kroz Program podsticanja konkurentnosti i internacionalizacije srpske privrede.

Ove godine se za dobijanje bespovratnih finansijskih sredstava prijavio rekordan broj privrednih subjekata - čak 470 izvoznika, 13 izvoznika početnika i 9 poslovnih udruženja, od kojih je sredstva dobilo 340 izvoznika, 5 izvoznika početnika i 8 udruženja. Ovo je značajan porast interesovanja u odnosu na prošlu godinu kada se prijavio 381 izvoznik i 10 udruženja, a 276 izvoznika i 5 udruženja je dobilo sredstva. Takođe, 2012. godine je ukupno dodeljeno nešto više od 172 miliona dinara, dok ove godine taj iznos premašuje 225 miliona dinara.

Program podsticanja konkurentnosti i internacionalizacije srpske privrede SIEPA sprovodi još od 2006. godine i do sada je učestvovalo preko 2.000 privrednih subjekata. Za to vreme odobreno je više od 700 miliona dinara bespovratnih sredstava izvozno orijentisanim privrednim subjektima. Sredstva se dodeljuju po principu refundacije u iznosu od 50 do 75% ukupnih troškova bez PDV-a za aktivnosti kao što su samostalno izlaganje na sajmovima u inostranstvu, nastup na organizovanim privrednim misijama, dizajn i štampa promotivnog materijala i dizajn internet prezentacije. Pored navedenih marketinških aktivnosti SIEPA finasira i druge aktivnosti koje su podjednako važne za izlazak na inostrana tržišta poput sertifikacije proizvoda, sertifikacije sistema upravljanja kvalitetom i otvaranje predstavništva u inostranstvu. Ove godine Program je proširen još nekim korisnim novinama - uvedena je refundacija troškova za zaštitu intelektualne svojine i lokalizaciju softverskih proizvoda, kao i poseban program za izvoznike početnike.

Izvor: Vebsajt Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza, 30.7.2013.

<<< Nazad na ostale vesti