Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraSUDSKI ŠALTERI ZA OVERE I SUDSKE PISARNICE RADE I TOKOM LETA


Letnja pauza u radu sudova u srpskom pravosuđu ne postoji, šalteri overe i sudske pisarnice rade normalno, mada je uobičajeno da se tokom avgusta ne održavaju suđenja već da se postupa samo u hitnim predmetima.

- Tokom jula i avgusta, u vreme godišnjih odmora sud postupa, u skladu sa zakonom, u hitnim postupcima, dok se suđenja zakazuju samo kad to odgovara svim učesnicima u postupku i sudiji i strankama - rekla je Tanjugu portparol Prvog osnovnog suda u Beogradu Vesna Sekulić.


Ona je objasnila da, kada su u pitanju parnični postupci, u hitne spadaju postupci koji se odnose na ometanje poseda i privremene mere kako u parničnim postupcima, postupcima iz porodičnih odnosa i svim ostalim. 

Kada sudija ima mogućnosti i kada to stranke prihvate, održavaju se i suđenja u nekim predmetima i tokom jula i avgusta, napomenula je ona. 

Sekulićeva je naglasila da šalteri za overe i sudske pisarnice rade sa strankama od 8 do 15 časova, uobičajeno, tako da građani mogu sve svoje poslove da završavaju kao i van sezone godišnjih odmora.

 

Što se tiče krivičnih predmeta, uobičajena praksa je da sudije i tužioci tokom avgusta koriste godišnji odmor, zbog čega ni ovog leta tokom narednog meseca neće biti suđenja.


U sudovima tokom avgusta radiće dežurne sudije i tužioci za hitne i pritvorske predmete, istražne postupke i sve ono što "ne može da čeka septembar". 

I dok se sudije i tužioci, uglavnom, budu odmarali, Ustavni sud završavaće započeti posao odlučivanja po žalbama njihovih kolega koji nisu bili ponovo izabrani na funkcije u decembru 2009. godine. Pred Državnim većem tužilaca i Visokim savetom sudstva stoji posao izrade strategije za vraćanje na posao dela sudija i tužilaca čije je žalbe Ustavni sud usvojio, kao i pokretanje niza postupaka za razrešenje protiv onih koje smatra nedostojnima i neobučenima.

Izvor: Tanjug

<<< Nazad na ostale vesti