Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

IZMENE PORESKIH ZAKONA KOJIMA JE SMANJEN POREZ NA ZARADE I POVEĆANA STOPA DOPRINOSA ZA PENZIJSKO OSIGURANJE NEĆE DONETI UŠTEDE PRIVREDNICIMA


Izmene poreskih zakona kojima je smanjen porez na zarade i povećana stopa doprinosa za penzijsko osiguranje neće doneti uštede privrednicima, ocenjuju Regionalnoj privrednoj komori Subotica.

Kako je novinarima pred današnju sednicu Upravnog odbora komore izjavio sekretar komore Ivan Vojnić Tunić, privrednici će ono što dobiju kroz izmene Zakona o porezu na dohodak građana, odnosno smanjenje poreza na zarade sa dosadašnjih 12 na 10 odsto, izgubiti kroz izmene koje se odnose na povećanje izdvajanja doprinosa za obavezno penzijsko osiguranje, gde je stopa doprinosa za obavezno penzijsko osiguranje povećana sa 22 na 24 odsto.

"Nema tu ušteda. Što se tiče privrednika to je isto, jer je zajednička stopa kada se radi obračun. To što je uzeto od poreza, dato je penzionom fondu, tako da je onome ko redovno isplaćuje poreze i doprinose sve isto, jer će plaćati otprilike isti iznos", rekao je Tunić.

Prema njegovom mišljenju, država ovim sebi oduzima samo jedan manji deo prihoda, jer 80 odsto tog poreza ide lokalnim samoupravama, koje će biti uskraćene za jednu šestinu prihoda, dok će biti obezbeđeno veće punjenje penzionog fonda.

Predsednik RPK Subotica Slobodan Vojinović ocenio je u izjavi novinarima da u privredi postoji određena masa novca i da je privrednicima potpuno svejedno sa koje strane će joj se deo prihoda uzimati, a da je veći problem privredni ambijent.

PO NJEGOVIM REČIMA, VEĆI PRIHODI SE JEDINO MOGU OSTVARITI VEĆOM PROIZVODNJOM, ALI I PRAVOVREMENOM I JASNOM KONTROLOM.

"I dalje će postojati oni koji plaćaju i oni koji ne plaćaju svoje obaveze. A sve dok ne bude redovne kontrole naplate, odnosno dok ne bude nešto slično nekadašnjem SDK, mi ćemo uvek lutati od nemila do nedraga", smatra Vojinović i dodaje da ista ocena važi i za efekte Zakona o ograničenosti rokova plaćanja.

Izvor: Tanjug