Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O DRŽAVNOM PREMERU I KATASTRU: Objavljena stranica evidencija tržišnih cena i masovna procena vrednosti nepokretnosti


Dana 25.12.2013. godine objavljena je stranica Evidencija tržišnih cena i masovna procena vrednosti nepokretnosti na sajtu RGZ-a.

Zakonom o državnom premeru i katastru ("Sl. glasnik RS", br. 72/2009, 18/2010 i 65/2013) Republički geodetski zavod je od 2011. godine, nadležan za procenu vrednosti nepokretnosti po principama i metodama masovne procene vrednosti nepokretnosti. Za potrebe masove procene vrednosti nepokretnosti Zavod vodi evidenciju tržišnih cena.

U razvoju je sistem masovne procene vrednosti nepokretnosti u skladu sa mađunarodno priznatim standardima. Izrađen je IT sistem za vođenje evidencije tržišnih cena "Registar prometa nepokretnosti". To je prvi podsistem sistema masovne procene vrednosti nepokretnosti koji prikuplja podatke sa tržišta nepokretnosti.

Zbog velike zaiteresovanosti javnosti za ovu oblast objavljena je stranica Evidencija tržišnih cena i masovna procena vrednosti nepokretnosti, čija je svrha najava javnog pristupa podacima sa tržišta nepokretnosti. Javni pristup podacima sa tržišta nepokretnosti će biti omogućen putem ove stranice u proleće 2014. godine. Objavom podatka evidencije cena će biti obezbeđena transparentnost tržišta nepokretnosti u Republici Srbiji.

Evidencija cena i procena (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Republičkog geodetskog zavoda, 29.12.2013.