Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

OD 1. JANUARA 2014. GODINE NOVA MREŽA SUDOVA I TUŽILAŠTAVA


OD 1. januara u Srbiji počinje da funkcioniše nova mreža sudova i tužilaštava. Umesto 34 osnovna suda biće ih 66, najveće promene desiće se u Beogradu

Kako su pokazale analize rada sudova i tužilaštava, ispostavilo se da 34 osnovna suda i njihove 102 sudske jedinice nisu doneli očekivane rezultate.

- Krivični postupci i većina parničnih postupaka vodili su se u sedištima suda, a to je stvaralo velike probleme i troškove strankama i drugim učesnicima u postupku, naročito advokatima - kažu „Novostima“ u Ministarstvu pravde i državne uprave. - Pored toga, veći broj mesta ostao je bez svog suda, što nije opravdano ako se imaju u vidu broj stanovnika u tim mestima i tradicija. Zato smo zaključili da je neophodno da povećamo broj osnovnih sudova na 66, a da smanjimo broj sudskih jedinica pošto su se pokazale kao neracionalno rešenje. Ovo su bili i najveći razlozi izmene mreže sudova s obzirom na to da su osnovni sudovi bazični sudovi i najveći broj građana se obraća upravo njima.

Najveće promene zbog opterećenosti dogodiće se u beogradskom pravosuđu. Od postojeća dva osnovna suda, 1. januara nastaće tri. Prvi sud će biti nadležan za opštine Vračar, Zvezdaru, Palilulu, Savski venac i Stari grad. Drugi će biti zadužen za Voždovac, Grocku, Rakovicu i Čukaricu, dok će se za Zemun, Novi Beograd i Surčin formirati novi, Treći osnovni sud.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva Dragomir Milojević napominje, međutim, da će ovi novi sudovi ostati u zgradama u kojima su bili i dosad.

Prema novoj mreži, neke sudske jedinice postaće sudovi, dok će nekim mestima biti vraćene njihove stare palate pravde. Tako će se osnovati novi sudovi u Aleksincu, Aranđelovcu, Bačkoj Palanci i Bečeju, zatim Brusu, Bujanovcu i Velikoj Plani. Veliko Gradište, Vrbas, Sombor i Gornji Milanovac dobijaju sudove, kao i Despotovac, Dimitrovgrad, Ivanjica, Knjaževac i Kuršumlija.

Sudove su zaslužili i Lebane, Majdanpek, Mionica, Petrovac na Mlavi, Priboj, Raška i Ruma, zatim Senta, Sjenica, Stara Pazova, Surdulica, Trstenik, Ub i Šid.

Izvor: Vecernjenovosti.rs, E. RADOSAVLjEVIĆ, izvod iz vesti