Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

OD SLEDEĆE GODINE REFORMA PORESKE UPRAVE


"Od sledeće godine krećemo sa radikalnom reformom Poreske uprave ka modelu koji će omogućiti privrednicima da se bave svojim poslom, a da poreski referenti, umesto da se bave gomilom papira, budu posvećeniji kontroli. Trenutno, poreski obveznici predaju Poreskoj upravi pet miliona obrazaca godišnje, a naš cilj je uvođenje elektronskih poreskih prijava", izjavio je u Novom Sadu ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić gde je sa računovođama iz Novog Sada o razgovarao o problemima u radu Poreske uprave.

Dinkić je naveo da konkurs za izbor novih direktora filijala Poreske uprave traje do 31. oktobra, nakon čega će uslediti testiranja i selekcije kandidata.

"Naša ideja je da sa izborom novih direktora Poreskih uprava, krenemo u reformu koja će značiti nabavku jedinstvenog informacionog sistema, uvođenje obaveze da od sredine 2014. godine svi poreski obveznici predaju elektronske poreske prijave i da računovodstvene službe privrednika nemaju fizički kontakt sa šalterima Poreske uprave", rekao je Dinkić i dodao da će reforma uspeti uz podršku privrednika, preduzetnika i računovodstvenih agencija.

"Sa svima njima nastavićemo komunikaciju, želimo da nas obaveštavaju o svim problemima kako bismo uspeli da sprovedemo ovu reformu", kazao je Dinkić i dodao da je identifikovanje problema na relaciji privreda Poreska uprava jedan od prvih koraka u procesu reforme tog državnog organa.

"Cilj je da Poreska uprava ne traži od poreskih obveznika dostavljanje podataka, već da uz pomoć informacionog sistema sama nabavlja potrebne podatke", rekao je Dinkić i dodao da će se predstojeća reforma odnositi i na poreske inspektore i njihov rad.

"Inspektori nemaju ujednačene kriterijume, pristrasni su ponekad, nekada se određuju astronomske kazne za vrlo male prekršaje i mi to hoćemo da promenimo. Želimo da uvedemo nepristrastan odnos inspektora prema preduzećima, sveobuhvatnu proveru bez izuzetaka i privilegija, da ophođenje inspektora bude uljudno, kulturno, sa uvažavanjem, a ne da se privrednici u nekim slučajevima ponižavaju i maltretiraju", naveo je ministar finansija i privrede.

Ministar Dinkić je rekao da se Srbija loše kotira na listi zemalja po jednostavnosti plaćanja poreza i kao primer naveo da se u Srbiji porez plaća 66 puta, a u Švedskoj 2 puta godišnje.

Savetovanju su prisustvovali i savetnik ministra finansija i privrede za reformu Poreske uprave Ivan Simič, savetnica ministra finansija i privrede Milica Bisić, v.d. direktora Poreske uprave Ljiljana Kovačević, kao i članovi Udruženja vlasnika računovodstvenih agencija UVRA iz Novog Sada.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić posetio je u Novom Sadu filijalu Poreske uprave gde je razgovarao sa zaposlenima. 

Izvor: Vebsajt Ministarstva finansija i privrede, 29.10.2012.