Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

LIČNE KARTE ZA JAVNA PREDUZEĆA DO POČETKA OKTOBRA


Javna preduzeća dobila su zadatak da urade lične karte i rok je do početka oktobra, kako bi se znalo čime raspolažu, kakva je struktura dugovanja i na koji način ih je moguće "lečiti", izjavio je ministar privrede Saša Radulović.

"Javna preduzeća su najveći gubitaši u celoj Srbiji, ko god zna šta se tamo dešava, ja bih ga pitao odakle taj gubitak i koji su to dugovi, ko su kupci i dobavljači tih preduzeća, kojom imovinom raspolažu - mi to ne znamo, ovo je način a saznamo da bi znali šta lečimo", rekao je Radulović za RTS.

On je rekao da su otpori još veliik, a na pitanje da li očekuje da će biti političke volje budući da se javna preduzeća češto razdeljuju kao plen, Radulović je rekao da se nada da će svi učestvovati u tome, kao i da će biti i političke volje da se sprovede do kraja i ističe da neće biti izuzetaka, da postoje rokovi i da će oni kojih ih se ne budu pridržavali biti sankcionisani.

"Ako treba da izlistate svu imovinu, pa ko su kupci i dobavljači, videti velike ugovore, ima dosta ljudi kojima to nije u interesu, ali to je u interesu građana, tih preduzeća, kao i sindikata", rekao je Radulović.

On je naglasio da mora doći do korporatizacija i profesionalizacije svih javnih i državnih preduzeća, da se moraju uspostaviti standardi poslovanja, standardi za direktore, za nadzorne odbore.

"Prvi korak je da znamo čime raspolažemo, nakon toga ćemo uspostaviti redovno izveštavanja na tri meseca, kao što se radi u svetu", rekao je ministar privrede, koji je naveo primer "Galenike" objašnjavajući da je to preduzeće potrebno restrukturiati što ne može da se uradi ako se ne zna struktura dugova.

On je odbacio tvrdnje da se izrada ličnih karata za preduzeća radi zbog namere da se proda "Telekom Srbije" navodeći da je to obaveza za sva javna preduzeća.

"A da smo prodavali, a da nismo znali šta smo prodavali to je poznato, privatizacija je katastrofalno sprovrdena, nismo znali ni šta prodajemo", rekao je ministar,

Govoreći o potrebi da se donese novi Zakon o privatizaciji, Radulović je rekao da nikada nije kasno da se uradi prava stvar, budući da je zakon loš i da je po njemu "sve dozvoljeno i ništa nije dozovoljeno, a to je poligon za korupciji".

Osvrćući se na mere koje vlada planira u oblasti ekonomije, Radulović je rekao sa moramo da imamo paket mera koji sa jedne strane smanjuje javnu potrošnju koja ne doprinosi rastu BDP i jačanju privrede, a sa druge da imamo mere koje će rasteriti privredu i otvoriti taj prostor za rast".

"Ubeđen sam da ako to uradimo da ćemo dobiti rast koji nam treba i da će to predstaviti zamajac za privredu i zapošljavanje", rekao je Radulović.

Izvor: Tanjug, 29.9.2013.